Geduld Extinction Rebellion is op: ‘We komen elke dag terug, al duurt het vijf jaar’

Actiegroep Extinction Rebellion trekt vanaf morgen alles uit de kast. Dit keer zullen zij dagelijks terug komen om de A12 te blokkeren, totdat de regering toegeeft aan hun eis: een direct einde aan alle fossiele subsidies. “Als we worden weggehaald, komen we de volgende dag gewoon weer terug, al duurt het vijf jaar”.
Deze keer wordt het groter dan ooit. Ruim tienduizend demonstranten van Extinction Rebellion zullen morgenmiddag Den Haag gaan betreden. Waar ze vorige keren aan één dag demonsteren genoeg hadden, zal dat deze keer anders zijn, volgens woordvoerster Eeke Anne de Ruig van Extinction Rebellion. “We hebben altijd gezegd: ‘We blijven zitten, totdat we worden weggehaald’. Deze keer is dat anders. We blijven zitten en als we worden weggehaald, komen we gewoon de volgende dag terug”, aldus de Ruig. “Al duurt het vijf jaar”. Toch zal het dan niet met zulke grote aantallen zijn als morgen wordt verwacht. Volgens de activiste kunnen ze met dertig mensen ook prima de A12 blokkeren.

Niet de eerste keer

Maar liefst zeven keer eerder blokkeerde actievoerders de A12, met maar één doel: er moet een einde komen aan de steun voor de fossiele industrie. “We zitten in een ernstige klimaatcrisis”, vertelt de Ruig. “Die 37,5 miljard die jaarlijks naar fossiele subsidies gaat, dat is gewoon olie op het vuur gooien”. Of de regering de fossiele subsidies binnen een dag kan stopzetten weet de Ruig niet, maar haar geduld is op: “We willen gewoon dat het stopt”, concludeert ze. “Als de macht het wil, kan het zo geregeld zijn”. De activiste blikt terug op de Coronacrisis. “Dingen kunnen dan wel snel geregeld worden. Ik geloof dat het nu ook zo snel kan”.

Feestje op de A12

Als Extinction Rebellion hun doel bereikt en de fossiele subsidies worden afgeschaft, staat er eerst een feestje op de planning: “Misschien zelfs wel op de A12”. Toch stopt het daarna niet. ”We gaan gewoon weer door met het volgende”, sluit de Ruig af.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55