Grotere giftigere spinnen mogelijk onderweg naar Nederland

De één is er enorm bang voor en de ander vindt het juist fascinerend, spinnen. Ook in Nederland zijn er kleine spinnen te vinden. Spinexpert Peter van Helsdingen verwacht dat door klimaatverandering het mogelijk is dat er grotere spinnen naar Nederland komen. 

In Nederland zijn spinnen niet gevaarlijk voor de mens. Elke spin is giftig, of ze nou groot of klein zijn. Het gif zit bij de spinnen in de ‘gifkaken’ waarmee ze het gif in hun prooi spuiten. Toch hoef je in Nederland niet bang te zijn voor die gifkaken, want spinnen zien jou helemaal niet als prooi. “Zolang je de spin niet beetpakt of in de knel probeert de brengen, zal hij je niet proberen te bijten. Doe je dat wel? Dan zal de spin zich proberen te verdedigen,” aldus spinexpert Peter. Daarnaast zal een kleine spin alsnog niet veel schade aanrichten bij de mens, want die komen met hun gifkaken niet door de dikke huid van de mensen heen.

Echter bestaat de kans dat er grotere spinnen naar Nederland komen. “Spinnen kunnen met hun eitjes vaak niet overleven wanneer het een strenge winter is, maar die strenge winters komen steeds minder voor. Als er dus een nieuwe, grote spin vanuit bijvoorbeeld Zuid-Europa naar Nederland komt, zullen die eitjes het makkelijker overleven,” vertelt Peter. Deze grotere spinnen kunnen makkelijker door onze huid heen bijten, maar zijn niet per se heel gevaarlijk. “Ik verwacht niet dat mensen snel last zullen krijgen van een spinnenbeet. Iedereen reageert natuurlijk anders op het gif, maar gemiddeld gezien is het te vergelijken met een wespen -of bijensteek.”

Oppassen dus? 

“Heel veel groter dan vier centimeter worden de spinnen niet”, aldus Peter. De spinnen zullen dus niet net zo groot worden als de reusachtige spinnen die voorkomen in je nachtmerries. Peter van Helsdingen raad je tóch aan niet in paniek te raken, aangezien de spin niet heel veel kan doen. “Pak nooit een spin beet, want dan vraag je om een bijtreactie. Doe dat met een glas en breng hem naar buiten. Wees absoluut niet bang, want échte hele giftige spinnen hebben we hier niet.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55