Hitterecord bevestigd in Europa, bijna 50 graden

Publicatiedatum:

Tijdens de zomerse hitte van 2021 werd een recordtemperatuur van 48,8 graden gemeten op Sicilië. Het record was bevestigd na lang onderzoek van het Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) in Genève.

De uitschieter was gemeten in Syracuse, op het Italiaanse eiland Sicilië. Dit verbrak het vorige Europese record van 48 graden in Athene, wat in 1977 was gemeten. Het record roept bij experts veel zorgen op. Professor Randall Cerveny van het WMO noemt dit soort extremen ‘momentopnamen’ van ons huidige klimaat. Cerveny acht het waarschijnlijk dat er in de toekomst in heel Europa grotere extremen voor zullen doen.

In Nederland is het hoogste record 40,7 graden, gemeten op vliegbasis Gilze-Rijen in 2019. Het hoogste wereldrecord was gemeten in ‘Death Valley’ in de Verenigde Staten, en staat op 56,7 graden.

Het record is dan wel twee jaar geleden gemeten, maar zulke onderzoeken duren lang om te bevestigen. Volgens WMO-expert Cerveny: ‘vanwege de nauwgezette zorgvuldigheid die het WMO besteedt aan het bevestigen van weermetingen.’ Betrouwbaar onderzoek heeft lange tijd nodig en ‘biedt het vertrouwen dat onze wereldwijde temperatuurmetingen op de juiste manier wordt gemeten.’

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...