Klimaatstrijd in gevaar: Hoe Séverine Louf, ambassadeur Global Goals, reageert op verkiezingswinst PVV

Door Jaap Ebbelink

MAASTRICHT – De grote verkiezingswinst van de PVV heeft mogelijk grote gevolgen voor de duurzaamheid in Nederland. In het verkiezingsprogramma van de PVV staat dat alle klimaatregels gelijk de prullenbak in gaan. In Nederland zijn er ontzettend veel mensen die zich al jaren inzetten voor een duurzame toekomst. Séverine Louf, coördinator van Stichting De Rollen, een centrum voor natuur- en milieueducatie, en ambassadeur van de Global Goals merkt dit ook. Hoe reageert Séverine die juist zoveel moeite doet voor een duurzame toekomst nu op dit verlies?

Séverine Louf heeft twintig jaar voor wooncorporaties door heel het land gewerkt. Hier is ze veel in aanmerking gekomen met de onderlaag van de samenleving. Ze begrijpt goed waardoor vooral deze mensen op de PVV hebben gestemd: “Als je het hoofd bijna niet meer boven water kan houden raakt de populistische taal van Geert Wilders je. Dan komen er ook nog eens linkse partijen die je bang maken voor alle ernstige gevolgen van het klimaat. Wilders wakkert emotie aan van de sociale klasse die in de problemen zit. Als je worstelt in armoede wordt de wereld heel klein.’’

Ze was geschrokken toen ze zag hoe groot de overwinning van de partij van Wilders was. Ze snapt de protesten van onder andere Extinction Rebellion, maar zo gaan we er volgens haar niet komen. Met actie alleen kom je er niet.  Je moet nu juist de verbinding maken met elkaar en de omgeving. ‘’Angst zaaien zal kloven enkel verdiepen, terwijl samenwerking en gedeelde doelen leiden tot betekenisvolle verandering.’’

De grootste denkfout van Wilders is volgens haar dan ook dat we het binnen onze eigen grenzen allemaal kunnen. Hij spreekt hier een enorme sociale onderklasse aan die er klaar mee zijn. Als gevolg zullen we ons allemaal in de vingers snijden. Een voorbeeld hiervan is de Brexit. Nu drie jaar later wachten de Britten nog steeds op de voordelen ervan. Voor Séverine is dit juist een bevestiging waarom Stichting De Rollen zo’n belangrijk werk doet.

Samen sterk

Een opmerkelijk succes dat Séverine heeft meegemaakt, is de samenwerking in Geleen Zuid, waar Tuinen van Zuid met de lokale overheid, theatergroep en een woningcorporatie een positieve beweging teweegbrachten. In de tuinen tussen flats, is de binding een stuk versterkt, bewoners er de kans hebben gekregen samen zelf in het groen aan de slag te gaan. Buurtbewoners komen nu gezamenlijk bij elkaar in de tuinen.

Recent kwamen er een aantal Oekraïense vluchtelingen in de flats wonen. De bewoners hebben gezamenlijk spullen ingezameld om de vluchtelingen te helpen. Séverine gelooft in de transformerende kracht van kleine gebaren, zoals het uitdelen van stekjes of het brengen van koffie, om verbindingen te leggen en eenzaamheid te bestrijden. Het geeft vooral deze mensen een vertrouwd gevoel door niks te willen verkopen, maar gewoon een normaal gesprek te willen voeren.

Wat nu?

Het doel van Séverine is om juist in corporatie wijken zoals in Geleen Zuid samen te werken. Het begint volgens haar met contact: ‘’Met Ecosociaal werk wil ik er zijn. Dat is buurtwerk. Het zou goed zijn om een kopje koffie te drinken in het buurthuis in een van de achterstandswijken. Zij die het goed hebben, moeten meer hun best doen om contact te maken met de onderkant. Je versterkt anders alleen maar je eigen bubbel. Die moeten we lek prikken. Community building is een hele belangrijke sleutel om mensen mee te krijgen. Dit doe ik samen met een handvol vrijwilligers. We haken altijd aan op projecten die er al lopen.’’

Volgens Séverine zijn we er nog lang niet. Wilders denkt dat we alle problemen oplossen door onze deuren te sluiten. Daarom probeert Séverine de Global Goals zoveel mogelijk te verspreiden. Hierin staan concrete handvaten wat we kunnen doen om iedereen te kunnen voorzien van de behoeften. Daardoor gaan mensen het systeem begrijpen.

Séverine maakt zich zorgen. Niet voor haarzelf, maar juist voor de mensen die het op dit moment minder goed hebben dan haar: “Mensen kiezen voor Wilders omdat ze het zat zijn om constant in zorgen te leven.” Ze hoopt dat mensen gaan begrijpen dat we allemaal onderdeel uitmaken van één geheel: “We zijn met alles en iedereen verbonden. De Global Goals geven ons concrete handvaten. We weten wat we kunnen doen. Dat gaat ons ook lukken. Mits we het sámen doen. Dat geeft hoop.”

Ondanks deze zorgen zijn er ook positieve aspecten. De speech van Frans Timmermans, na het resultaat van de verkiezingen, gaf haar inspiratie. Timmermans vertelde aan het begin van de speech om elkaar even vast te houden, om zo het gevoel te creëren dat we er voor iedereen zijn. “We moeten het echt met zijn allen doen”, aldus Séverine Louf.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...