Nieuw meldpunt voor rivierkreeften

Publicatiedatum:

Het waterschap Hoogheemraadschap Rijnland opent als eerst een meldpunt voor rivierkreeften. Als burger kan je nu via de app Obsldentify of op de website www.waarnemingen.nl een melding plaatsen na het zien van een rivierkreeft. Waterschap Rijnland heeft dit opgezet vanwege de enorme toename van de Amerikaanse rivierkreeft. Dat is schadelijk voor onze natuur.

Het Waterschap Hoogheemraadschap Rijnland gaat over het water tussen Gouda en Velsen in. Via de app Obsldentify kan je een foto uploaden van een rivierkreeft. Die komt vervolgens in een databank terecht, die waterschap Rijnland te zien krijgt. Hiermee krijgt het waterschap een beter beeld van hoeveel rivierkreeften er zijn en of er dus een toename is. “Wij kunnen niet in alle sloten gaan meten en als mensen ze zien en melden zijn wij erg geholpen met die data.”, zegt Marlies Goldenberg woordvoerster van Rijnland.  

De reden dat dit meldpunt is opgezet is dat ze het idee hebben dat er een toename is van de rode- en gevlekte Amerikaanse rivierkreeft. “Er worden nu rivierkreeften gezien op plekken waar je het niet zou verwachten of waar ze een paar jaar geleden nog niet gezien werden.”, vertelt Goldenberg  

Nadelige gevolgen

De Amerikaanse rivierkreeft heeft nadelige gevolgen op natuur. ‘De oevers worden minder stevig, omdat ze daar graven. Maar het heeft ook gevolgen voor de waterkwaliteit, want ze eten bepaalde waterplanten waardoor andere dieren geen schuilplek hebben dat het hele leven onder water beïnvloed.’, zegt Goldenberg. 

De Amerikaanse rivierkreeft is een uitheemse exotische diersoort, dat inhoudt dat hij niet thuishoort in Nederland. De exotische rivierkreeft heeft een negatief effect op de inheemse diersoorten. Dat beaamt dierecoloog Fabrice Ottburg die al eerder onderzoek heeft gedaan naar de Amerikaanse rivierkreeft. “Uitheemse exotische rivierkreeften hebben een negatieve invloed op onze waterkwaliteit en ondergedoken waterplanten. Zo eten ze waterplanten op of knippen ze af, waardoor deze vervolgens afsterven en verslijmen. Dit alles heeft een direct en indirect effect op onze Kaderrichtlijn Water- en natuurdoelstellingen.” 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...