Ursula von der Leyen gaat tijdens Europese Troonrede in op het klimaat

Op 13 september om 09.00 uur hield Commissievoorzitter Ursula von der Leyen een toespraak over de staat van de Europese Unie. In mogelijk haar laatste troonrede waren de klimaatplannen van de EU een belangrijk onderwerp. Volgend jaar juni zal er een nieuwe Europese Commissie worden samengesteld en dus maakte ze bekend welke groene koers ze gaat varen. 

Tijdens de toespraak van de Belgische commissievoorzitter ging ze in op de Europese Green Deal. “Vier jaar geleden was de Europese Green Deal ons antwoord op de oproep van de geschiedenis. Deze zomer – de warmste ooit geregistreerd in Europa – was een schrijnende herinnering daaraan.” 

Europese Green deal

Op 12 december 2019 werd door Ursula Von der Leyen de Europese Green Deal gepresenteerd: een pakket beleidsinitiatieven dat ervoor moet gaan zorgen dat Europa in 2050 een klimaatneutraal continent is. In het pakket wordt ingegaan op de verschillende initiatieven rondom de onderwerpen klimaat, milieu, energie, vervoer, industrie, landbouw en duurzame financiering. 

De afgelopen vijf jaar is er al bewezen dat er progressie wordt gemaakt. Zo is het aantal schone staalfabrieken in de EU gegroeid van 0 naar 38. Vanaf dit moment zijn we volgens Von der Leyen in een nieuwe fase van de Europese Green Deal beland en zal één ding nooit veranderen. “We zullen de Europese industrie blijven ondersteunen gedurende deze overgangsperiode. Met onze industriestrategie kijken we naar de risico’s en behoeften van elk ecosysteem in deze overgang. We moeten dit werk afronden.” 

Vanaf deze maand zal de commissie beginnen met een reeks van Schone Transitie Dialogen met de industrie. “Het belangrijkste doel zal zijn om elke sector te ondersteunen bij het opbouwen van zijn bedrijfsmodel voor de decarbonisatie van de industrie, omdat we geloven dat deze overgang essentieel is voor onze toekomstige concurrentiepositie in Europa.” 

De boeren 

“Ik wil graag van deze gelegenheid gebruikmaken om mijn waardering uit te spreken voor onze boeren, om hen te bedanken voor het dag na dag voorzien van voedsel,” aldus commissievoorzitter Von der Leyen. Dat er meer aandacht besteed wordt aan de boeren en het bedrijfsleven, is een duidelijke wens van de christendemocraten, de achterban van Ursula Von der Loyen. 

Na haar dankwoord maakte de commissievoorzitter duidelijk op welke voet ze verder wil met de boeren. “We moeten samenwerken met de mannen en vrouwen in de landbouw om de ontwikkelingen van klimaatverandering aan te pakken.” Daarom wil de Europese commissie een strategisch dialoog lanceren over de toekomst van de landbouw in Europa. Ursula Von der Leyen blijft vertrouwen houden in de samenwerking met de agrarische sector: “Ik ben en blijf ervan overtuigd dat landbouw en bescherming van de natuur hand in hand kunnen gaan. We hebben beiden nodig.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55