Cobra Museum vecht in gemeentehuis voor zijn bestaan

Publicatiedatum:

AMSTELVEEN – Het Cobra Museum in Amstelveen dreigt failliet te gaan als het college officieel besluit geen subsidie meer te verstrekken. Het moderne kunstmuseum lijdt al jaren verliezen en het college gelooft niet meer dat daar verandering in komt. Liefhebbers van het museum proberen onder toeziend oog van een volle tribune de gemeenteraadsleden te overtuigen dat het museum te belangrijk is om te verdwijnen.

De gemeenteraad kwam speciaal voor de vergadering eerder terug van reces. Volgens wethouder Kunst en Cultuur, Herbert Raat, is er een “acute en schrijnende situatie” ontstaan waardoor er nu beslissingen gemaakt moeten worden over de toekomst van de subsidie en dus de toekomst van het Cobra Museum. Sinds de opening in 2003 heeft het museum slechts twee jaar geen verlies gemaakt, waardoor het college al langer twijfelde over het verstrekken van de jaarlijkse subsidie van 1,2 miljoen euro. Het verlies dit jaar van 700.000 euro is nog groter dan verwacht en daarmee voor het college de druppel: het vertrouwen van het college in de bedrijfsvoering en de financiën van het Cobra Museum is weg. 

“Ik weet ook wel dat geld belangrijk is, maar het kan niet dat het museum daarom weggaat”, zegt kunstenaar Jeroen Krabbé fel in een videobericht. Ook de directeur van het museum, Stefan van Raay, benadrukt dat het museum meer is dan alleen een plek om naar kunst te kijken. “Het gaat hier om sociale cohesie, de waarde van ons museum is onmeetbaar maar onmiskenbaar.” Publieksmedewerker Daniëlle de Kluijver onderstreept het feit dat het Cobra Museum meer is dan alleen een museum. “De instelling biedt mensen met diverse achtergronden en leeftijden de mogelijkheid om met elkaar samen te werken.” 

Het museum is verbaasd met het bericht dat het college de subsidie niet meer wil verstrekken. “Wij zijn ook geschrokken van de bezoekersaantallen dit jaar”, reageert voorzitter van het bestuur Jerry Straub. Door die tegenvallende bezoekersaantallen en de hoge inflatie is het verlies dit jaar opgelopen tot 700.000 euro. Het museum kan een krediet van 700.000 euro aanvragen bij een bank, waarvan de naam niet bekend is, maar dan moet de gemeente wel garant staan. Het museum zegt deze ademruimte nodig te hebben om in 2024 wel zwarte cijfers op te kunnen schrijven. Concrete plannen om dat te bereiken heeft het museum nog niet. 

Na alle insprekers en vragen vanuit de raad mag eindelijk de wethouder uitleggen waarom de gemeente de subsidie toch stop wil zetten, met waarschijnlijk een faillissement als gevolg. “Dit komt niet uit de lucht vallen. Al jaren vallen de bezoekersaantallen tegen. Hetzelfde geldt voor de bedrijfsvoering, waar jaar na jaar tekorten komen.” Het college vindt het niet verantwoord om weer zoveel geld aan het museum toe te kennen na jaren slechte bedrijfsvoering en geen goed meerjarenplan. “Dit is echt iets waar we een knoop over moeten doorhakken, gaan we hiermee verder of gaan we wat anders doen?” aldus wethouder Raat. 

De gemeenteraad heeft een week de tijd om te beslissen of ze het eens zijn met het college. Tot groot ongenoegen van GroenLinks-raadslid Stiekene Kruijer: “Dat we zo’n grote beslissing in een week moeten maken, is echt veel te kort.” Het museum is ondertussen een petitie gestart, die inmiddels al ruim 5000 keer is ondertekend. Of de inspraak van afgelopen woensdag en deze petitie gaan helpen, moet op 13 september blijken. Dan beslist de gemeenteraad of de subsidie nog aan het Cobra Museum gegeven wordt. Gebeurt dat niet, dan zal het doek voor het museum vallen. 

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...