Nieuw carnavalsliedjesfestijn in Roermond voor herhaling vatbaar

Afgelopen zondag vond de eerste editie van KUUL plaats. KUUL staat voor Katers-Uul-Leedjessjpektakel, oftewel de liedjeswedstrijd van de Roermondse carnavalsverenigingen Vastelaovesvereniging De Katers en Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul. In een spannende finale streden 13 originele liedjes en 1 cover om de winst.

Het is zondagmiddag elf minuten voor twee en de zaal stroomt al lekker vol. Dat is maar goed ook, want het programma staat op het punt van beginnen. Terwijl de meeste mensen nog aan de bar staan, zet de begeleidingsband alvast het nummer Fire van Bruce Springsteen in om het publiek in de stemming te krijgen. De voorzitters van de twee verenigingen heten iedereen welkom en kondigen de presentatrice en de jury aan. Dan barst de strijd eindelijk los. Aangezien er maar één cover meedoet mag de jonge zangeres Lara dan ook het spits afbijten. Hier en daar gaan al wat handjes in de lucht en er wordt voorzichtig meegezongen. De deelnemers volgen elkaar in snel tempo op, wat ervoor zorgt dat de aandacht van het publiek niet verslapt. De grootste fans van deelnemers Edwin & Ingrid hebben zelfs een spandoek gemaakt waarmee ze voor in de zaal vol overgave staan te zwaaien

Ceryll gaat er vol voor

Zelfs de pauze staat in het teken van muziek. De prinsekepel (muziekkapel van de vereniging) van De Katers bestijgt de bühne (podium) en weet het publiek op te zwepen met hun muzikale variatie. Bekende carnavalskrakers, Kölsche schlagers en zelfs het onvervalste Does Your Mother Know van ABBA klinken door de dorpszaal. Gek genoeg is er na de pauze een klein inkakmomentje. Na enkele rustigere liedjes en een technische storing (de microfoon van een artiest liet het afweten) lijkt het geroezemoes van de aanwezigen vooral achter in de zaal de overhand te hebben.

Maar dan betreedt Ceryll het podium. Ceryll, die buiten de schijnwerpers de bescheidenheid zelve is en niet graag op de voorgrond treedt, verandert eenmaal ín de schijnwerpers in een onherkenbare versie van zichzelf. Hij danst en springt over het hele podium maar betrekt tegelijkertijd de hele band in zijn optreden. Hoe verder zijn zelfgeschreven liedje ‘Nog eine’ (Nog eentje) vordert, hoe fanatieker de zaal meedoet. Iedereen klapt, juicht en fluit op zijn vingers en staat versteld van de performance van de muzikant. Zodra de laatste noot gespeeld is, breekt er een oorverdovend applaus los. De decibelmeter aan het plafond overstijgt de 115 dB. De zes deelnemers die hun nummer nog moeten zingen, gaan er een zware kluif aan hebben om Ceryll te overstijgen. Ondanks dat het publiek eigenlijk al een voorkeur heeft, slaagt het erin om tot het laatste liedje de artiesten alle aandacht te geven.

Overtuigende winst

Vervolgens gaat de jury in beraad en mag het publiek via de QR-code op het programmaboekje hun stem uitbrengen. Die telt voor 22% mee in het oordeel van de vakjury. Ondertussen zorgt de prinsekepel van D’n Uul voor de muzikale invulling. Hoewel ze in tegenstelling tot die van De Katers niet compleet zijn, zou je dat wel zeggen als je met je ogen dicht luistert. Hun geluid vult de hele zaal.

Zo’n drie kwartier later is de uitslag bekend. Voorzitter Dirk Franssen van D’n Uul maakt de top 3 bij het publiek bekend. Met 33% van de stemmen is Ceryll daar de favoriet. Dat is nog niet uitgesproken of de zaal staat al op zijn kop. Het lijkt het publiek al niet meer uit te maken dat de vakjury hun oordeel ook nog bekend moet maken. Gelukkig voor hen heeft de publieksuitslag ook ruim de doorslag gegeven in het eindoordeel en Ceryll wordt dan ook tot winnaar uitgeroepen. Er is haast niemand die niet op zijn vingers fluit, niet zijn handen kapot applaudiseert en hem niet op de schouders klopt.

En Ceryll zelf? Die ondergaat het gelaten en betreedt rustig de bühne waar hij zijn oorkonde in ontvangst neemt. Op dat podium toont hij dat hij zo’n gewone jongen is. Hij feliciteert eerst degenen die op een gedeelde tweede plaats zijn geëindigd alvorens hij zélf de felicitaties  en de oorkonde in ontvangst neemt. Na drie uur komt de muzikale middag aan haar eind, maar absoluut niet voordat Ceryll onder luid gejuich nog één keer zijn liedje heeft gezongen.

De sfeer zit er goed in tijdens de eerste editie van KUUL (foto: Luuk Hendriks)
De prinsekepel van VV De Katers in vol ornaat (foto: Luuk Hendriks)
De prinsekepel van Sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul onder leiding van de winnaar van KUUL, dirigent Ceryll Aubert (met trompet, rechts) (foto: Luuk Hendriks)

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55