Recensie: Now and Then het gloednieuwe meesterwerk van de Beatles

Bassist Paul McCartney (81) en drummer Ringo Starr (83) zijn na meer dan vijftig jaar weer samen terug in de studio gedoken om de overleden Beatles weer tot leven te brengen voor hun nieuwe nummer: Now and Then. Wat vandaag vanaf drie uur te beluisteren was.

Met behulp van AI brengen de tachtig jarige muziekveteranen hun oude bandleden weer terug. Now and Then is één van de onafgemaakte nummers van John Lennon, de voormalige Beatles gitarist. Hij werd vermoord in 1980 en dat geeft dit nummer toch echt wel een bijzondere lading. George Harrison heeft vlak voor zijn dood in 2001 wat prachtige gitaarpartijen opgenomen voor dit nummer, maar vanwege technische beperkingen is het destijds echter helaas niet uitgebracht.

Vanwege de razendsnelle opkomst van AI hadden Paul en Ringo gelukkig besloten om het weer uit de ijskast te halen. Zij schreven en speelden ook nieuwe onderdelen voor dit nummer. Hierdoor krijgt het toch een interessante moderne draai. 

Samen met geniale producer Jeff Lynne, het meesterbrein achter onder andere ELO, hebben ze een bijzonder nummer in elkaar weten te kleien. 

Productie en Structuur

Je merkt meteen dat Lynne dit met uiterste precieze gemonteerd heeft. Alle instrumenten zijn zuiver en duidelijk te horen, desondanks sommige klanken enkel galm zijn uit een stoffig verleden. Bovendien zijn de nieuwe arrangementen van Paul, Ringo en de strijkers nauwelijks te onderscheiden van de originele flowerpower opnames.

Daarnaast krijgt in dit nummer ook elk instrument de ruimte en tijd om zijn moment in de spotlight te pakken. Hierdoor verveelt het nummer nooit omdat het een erg dynamische bouw heeft. 

Tenslotte sluit alles zoals we gewend zijn van deze Britse nozems wederom prachtig aan op elkaar. Alles complimenteert elkaar waardoor het een prachtig geheel wordt. 

Techniek

De inmiddels tientallen jaren oude teksten van de heren blijken wederom tijdloos te zijn. Dit nummer heeft namelijk toch een levendige en bruisende bouw terwijl het bestaat uit oude onderdelen. Mede door een gigantisch gepassioneerd team aan produceten en muzikanten die alles zorgvuldig in elkaar mengen voelt het allesbehalve oud. Samen met de hulp van moderne innovaties blijven de Beatles wederom ontzettend relevant. 

Zowel in de jaren zestig met Sgt. Peppers, als nu met Now and Then, blijven ze werken met doorslaggevende technieken die ze weer decennia vooruitwerpt. 

De songtekst is schitterend en past perfect bij deze veelzijdige beat. De Beatles zijn dan wel oud maar niet versleten. Met dit nummer hebben ze bewezen dat echte muziek komt vanuit passie, ontwikkeling en toewijding. 

Zelfs de dood en de technologische beperkingen zijn geen strijd voor deze muziekgoden. De Beatles hebben vandaag niet alleen hun deur gesloten maar ook een hoop geopend. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...