Zingend en dansend in Het Rijksmuseum

Amsterdam kleurde afgelopen zaterdag voor een avond roze in plaats van rood. Dit deed elk museum dat mee deed aan het jaarlijks evenement ´Museum Nacht´. Ook werden de Amsterdamse musea opgevuld met alcoholische versnaperingen en feestelijke muziek.

De avond is gecreëerd om jongeren te trekken naar het kunstige en culturele landschap van Amsterdam. De opening van de avond ging van start in het Scheepvaart museum. Het publiek mocht starten bij de vertoning No Man is an Island van Toon Rooijnmans. Daarna werden de bezoekers onthaald door een van Nederland haar muzikale beloftes, namelijk Sor.

In het Scheepsvaart museum was de officiële opening, maar dat betekende niet dat je daar moest beginnen. Namen vele het initiatief om bij het drukste museum te beginnen: Het Rijksmuseum. Bij het welkomstcomité kon je een lekker verfrissend wijntje of biertje halen. Want om jongeren te lokken naar musea is alcohol toch wel een must. Ik zelf genoot van een droge witte wijn. Stiekem nam ik mijn drankje mee naar de schilderijen , wat eigenlijk niet toegestaan was. Mijn doel die avond was om een wijntje te benuttigen oog in oog met De Nachtwacht. Helaas verliep mijn plan niet gesmeerd. De beveiliging sprak mij aan; ik moest mijn drankje eerst opdrinken voordat ik verder kon gaan Jammer genoeg haalde ik mijn doel van de avond hierdoor niet, maar het neemt er niet van weg dat ik heb genoten om oog in oog te staan met De Nachtwacht. Het idee dat je eigenlijk na sluittingstijd in het museum staat voelt al opstandig én dat maakt het juist vermakelijk.

In het museum was nog van alles te doen. Je kon schilderen, een trend van Tiktok na filmen of zingen met de schoonmaakvrouwen op de wc. Ik koos het laatste. Samen met de performers (de schoonmaakvrouwen) heb ik gedanst en uitermate hard gezongen. Toch een ander doel gehaald die avond: gezongen en gedanst op het lied ‘Heb je even voor mij’ van Frans Bauer op de wc van het Rijksmuseum.


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...