Trio schilderijen van Van Gogh voor het eerst sinds 1882 weer bij elkaar

Voor het eerst sinds 1882 zijn alle drie de afdrukken van ´Koffiedrinkende oude man´ van Vincent van Gogh bij elkaar. Dat is bijzonder aangezien ze het derde exemplaar voor lange tijd kwijt waren.

Mocht u niet bekend zijn met dit kunstwerk, dan zal het wellicht geen verrassing zijn dat het een koffiedrinkende oude man afbeeldt. Deze man is niemand minder dan Adrianus Jacobus Zuyderland, in die tijd het favoriete model van Van Gogh. Daardoor was deze doorgaans elegant geklede oude heer vaak te zien in veel van Van Gogh’s werken, herkenbaar aan zijn kalende hoofd en opvallende witte bakkebaarden.

Voorkeur voor oudere mensen

Van Gogh koos veelal voor oudere mannen en vrouwen als modellen omdat zij vele jaren achter zich hadden, wat vaak resulteerde in een krachtige expressie. Dit zorgen voor de uitgelegen oefening om zijn vaardigheden te verbeteren. Hij oefende dit zo hard om uiteindelijk de kost te verdienen als illustrator.

Twee prenten waren al in het bezit van het Van Gogh museum. Na de herontdekking van de derde prent werd hij vrijwel direct geveild. Dit werk ging over de toonbank voor maar liefst 220.000 euro. De nieuwe eigenaar leent hem nu voor langdurige tijd aan het museum om hem zo uiteindelijk definitief te schenken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55