Kunstenaar verkoopt webwinkel Geert Wilders

Publicatiedatum:

Van deurmatten en dekbedovertrekken met Geert Wilders’ hoofd erop tot aan een Wilders-pruik of haarspray. Als je fan bent van onze mogelijk toekomstige premier, kun je dat allemaal kopen bij ‘Wilders Web Winkel’. Wat je misschien niet zou verwachten, is dat deze site niet is opgezet door de PVV, maar door de activistische kunstenaars Domenique Himmelsbach de Vries en Tabo Goudswaard. Tien jaar geleden begonnen zij met dit satireproject en nu staat hun website te koop voor veertigduizend euro.

Himmelsbach ziet zichzelf niet als websitebouwer en verkoopt daarom zijn site. “Ik ben bedenker, ik kom steeds op nieuwe ideeën en projecten. Het uitvoeren en het doorzetten weerhoudt me ervan om nieuwe projecten te doen. Ik heb liever dat iemand anders het doorzet.” Wat er met de webwinkel gebeurt laat hij in handen van een potentiële koper. “Van mij mag Thierry Baudet het kopen om meer macht uit te oefenen op de beeldvorming van Geert Wilders. Maar ook het Venlo’s- of Rijksmuseum mag het gebruiken om het te begraven in hun collectie en het te framen als een historisch project dat nu is afgelopen.” Hij heeft nog geen reactie gekregen op zijn aanbod.

Inspiratie

De kunstenaar haalde zijn inspiratie uit de cultuurbezuinigingen van 2012. Veel van zijn collega’s gingen toen de straat op om te demonstreren, maar Himmelsbach de Vries keek daar anders naar: “Ik dacht, hierdoor raken ‘Henk en Ingrid’ en Geert Wilders alleen maar tegen ons. Misschien kunnen we in plaats van heel erg tegen Geert Wilders zijn, hem gebruiken als brug om kunst weer bij het volk te brengen.” Wilders was van mening dat kunstenaars zelf hun broek moesten ophouden door een gat in de markt te vinden. “Toen dacht ik, laten we dan precies dat advies opvolgen maar dan wel met Geert Wilders als muze. En zo heb ik een half jaar Geert Wilders-producten gemaakt.”

Himmelsbach de Vries bedacht een ‘Mens Erger Je Niet’ met Wilders als inspiratiebron // © WildersWebWinkel

De PVV heeft zelf nooit een uitspraak gedaan over de webwinkel. “Ik vermoed dat Geert Wilders hier niet op in wil gaan.” Maar Himmelbach ziet er nog wel een potentiële klant in. “Geert Wilders mag zelf ook die webwinkel kopen, hoor. Ik geef hem graag een brainstormsessie over hoe je ‘merchandise’ kunt maken.”

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...