Carnaval minder populair geworden Oisterwijk

Met carnaval om de hoek, moeten carnavalsverenigingen Kruikenstad (Tilburg) en Döllekesgat (Oisterwijk), zich voorbereiden op het feest en de optocht. In de stad Tilburg gaat het er anders aan toe dan in dorpje Oisterwijk als het gaat om aantal acts, voorbereiding en de gang van zaken. ‘’Je ziet dat de jeugd het niet meer leuk vindt om mee te doen’’, aldus Swen van Gils, optochtcommissielid van Döllekesgat.

Als het gaat om de aantal acts meldt Jos Muller, lid van optochtcommissie Kruikenstad, dat het nog niet bekend is, maar er zijn al wel veertig acts aangemeld en er is nog een week om inschrijvingen te verzamelen. Voorgaande jaren deden er ongeveer zestig tot tachtig acts mee aan de optocht. ‘’Wat mij betreft mogen er honderdvijftig acts meedoen. Hoe meer acts hoe langer de optocht en dus leuker’’ aldus Muller.

De aantal acts zijn de afgelopen jaren volgens van Gils in Döllekesgat drastisch afgenomen. Zo zijn er minder groepen die carnavalswagens bouwen. ‘’Een aantal jaar geleden waren er nog vijftig acts, afgelopen jaar waren het er nog vijfentwintig’’, aldus van Gils. De optochtcommissie probeert er nu een nieuw leven in de blazen. Zo hebben ze posters in scholen, de schaatsbaan en ook andere openbare gelegenheden opgehangen. Hij hoopt zo dat de jeugd geïnspireerd raakt om een eigen kar te bouwen. ‘’Je ziet dat de jeugd het niet meer leuk vindt om mee te doen. De materialen zijn ook duurder geworden en er zijn minder bouwplekken’’, aldus van Gils. Hij denkt dat daar ongeveer het gat is ontstaan. ‘’Er zijn ook minder voorzieningen voor de jongvolwassenen, zij gaan dan toch met vrienden naar de stad’’, aldus van Gils.

Voorbereiding

Dit jaar begint het carnavalsfeest vroeg, de optochtcommissie van Kruikenstad is in juli al bijeen gekomen om wat zaken te bespreken om het vervolgens vanaf september te plannen. Vereniging Kruikenstad financiert de prijzen voor de optocht. Hiernaast heeft de vereniging hulpmiddelen nodig zoals hotelruimte voor de jury en een centraal communicatiesysteem. De vereniging moet vergunningen regelen, wat nog wel eens een uitdaging kan zijn. Zo moet de route soms aangepast worden, omdat wegen open kunnen liggen. Zo wordt de optocht volgens het commissielid aan het begin langer, omdat ze dit jaar niet bij de Schouwburg kunnen trotseren. Ze zullen vervolgens door tien tot elf straten lopen. Wat betreft de voorbereidingen voor de wagens meldt Muller, dat vanaf 11/11 het inschrijfformulier op de site beschikbaar is. ‘’De echte bouwers zijn bijna heel het jaar bezig’’, aldus Muller

Voor Döllekesgat begonnen de voorbereidingen in september, want dan vind de eerste vergadering plaats. Volgens van Gils moet de commissie voor 11 november de vergunning aangevraagd hebben. Zo moeten ze met een overkoepelende organisatie de waarschijnlijke kosten indienen.

Huisregels

Volgens Muller zijn er ook een aantal huisregels gebonden aan de optocht. ‘’De wagens moeten aan bepaalde maten voldoen, ze moeten namelijk onder een flat van vier meter hoog kunnen. De acts moeten zich eraan houden dat er geen wapens aanwezig zijn, geen aanstootgevend gedrag, maximaal 85 decibel, geen spullen op straat en nog meer’’, aldus Muller. Als de acts zich herhaaldelijk niet aan de regels houden, worden ze uit de optocht verwijderd.

Volgens van Gils heeft Döllekesgat een schoutteam om te kijken of alles van de wagens aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. Zo moet er een hek op de kar zitten, voor het geval er iets van de kar af kan vallen. De wielen moeten afgeschermd zijn, of de wagen in het algemeen veilig is. Ook moeten de acts zich eraan houden dat er geen snoep, confetti of andere spullen op de grond vallen. ‘’Dit kost de gemeente geld en is slecht voor het milieu. Als het herhaaldelijk voorkomt, wordt de kar uit de optocht gehaald door ze via de zijstraten weg te leiden’’, aldus van Gils.

Beoordelen

Volgens Muller zit er dit jaar weer een motto verbonden aan het Tilburgs carnaval, ‘’maawe meude mèèrege’’, dat zich zal uiten in het uiterlijk van de wagens en de kostuums. ‘’Het hoeft niet, het mag. Dat is aan de creativiteit van de deelnemers’’. In Kruikenstad staan er volgens Muller veertig juryleden klaar om de wagens te beoordelen, verdeeld over vijf groepen op verschillende locaties in de stad. Het beoordelen gebeurt sinds vorig jaar via iPads. Bij de prijsuitreiking benoemt Prins Carnaval de eerste, tweede en derde plaats, waarbij de eerste plaats een geldprijs ontvangt.

Het motto van het Oisterwijkse carnaval dit jaar is ‘’ut lôpt vanèèges’’. Beoordelingen worden gedaan op basis van kleurgebruik, creatief gebruik van het thema, humor en technische snufjes. In Döllekesgat zijn twaalf juryleden verspreid over de optocht, met een vertegenwoordiging van verschillende leeftijdsgroepen en geslachten. Zij geven punten aan elke act, waaruit de top drie naar voren komt voor een geldprijs, met een extra beker voor de eerste plaats gepresenteerd door Prins Carnaval.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...