Hebben jongeren meer seksuele voorlichting nodig?

De laatste jaren zijn het aantal soa-gevallen steeds meer gestegen. Volgens het Rijksintituut voor Volksgezonheid en Milieu (RIVM) is het aantal soa-gevallen in 2022 met 21% gestegen ten opzichte van 2021. Onder veel jongeren is de kennis over veilige seks minimaal, hoewel dit wel een grote rol speelt in hun leven. Hoe komt het dat studenten zo weinig weten over dit onderwerp en is dit wellicht te wijten aan te weinig seksuele voorlichting op de middelbare school? 

Studenten van de hogeschool van journalistiek in Tilburg hebben geen behoefte aan extra seksuele voorlichting na de middelbare school. “Als ik iets wil weten zoek ik het toch gewoon op het internet?” Veel studenten kunnen zich de laatste keer seksuele voorlichting nauwelijks herinneren. “Ik weet nog wel dat we een condoom om een banaan moesten doen, maar meer heb ik eigenlijk niet onthouden.” 

Seksuoloog Rik van Lunsen geeft aan dat het normaal is om informatie op internet op te zoeken als ze vragen hebben over seks. Van Lunsen vindt dat jongeren lang voordat ze geslachtsgemeenschap hebben al informatie moeten hebben over seks. Dit gaat op de middelbare school vanzelf bij biologie maar na de tweede klas stopt deze voorlichting. “Hierna kunnen ze zelf ondervinden hoe ‘het’ moet. Er is geen goed of slecht in seks. Geslachtsgemeenschap moet fijn zijn voor beide partijen en ieders belangen zijn anders’’, aldus Van Lunsen.

Pleuni van de Sanden, biologiedocent aan Campus013 in Tilburg vindt dat leerlingen in alle leerjaren seksuele voorlichting moeten krijgen. “Seksuele voorlichting is heel erg belangrijk voor leerlingen. Ik denk dat het fijn is als kinderen op allerlei vlakken daarmee in aanraking komen. We doen in elk leerjaar wel iets waardoor leerlingen in aanraking komen met seksuele voorlichting.”

Studenten geven aan geen behoefte te hebben aan verdere seksuele voorlichting op het HBO, maar vinden wel dat hier meer aandacht aan besteed moet worden op het voortgezet onderwijs. Zowel van de Sanden als van Lunsen pleiten ook voor meer voorlichting over geslachtsgemeenschap. Op welke manier ze dit graag zien, is nog onduidelijk.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...