Moslima’s nog steeds gediscrimineerd op de arbeidsmarkt 

Dagelijks ervaren islamitische vrouwen discriminatie op de arbeidsmarkt, zo blijkt uit een onderzoek. Op verzoek van demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) heeft de Radboud Universiteit onderzocht hoe ernstig moslima’s gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. Moslima’s hebben moeite met gepromoveerd worden. Ze worden ook niet uitgenodigd op gesprek.

Op de arbeidsmarkt worden moslima’s in sectoren en fases gediscrimineerd. De onderzoekers geven aan dat als ze een hoofddoek dragen , islamitische vrouwen twee tot zeven keer minder positieve reacties krijgen op de werkvloer. Het blijkt dat ze ook minder kans hebben op promotie, en vaker uitstromen.

Brief aan de Tweede Kamer

Van Gennip uitte haar zorgen in een brief aan de Tweede Kamer: “Discriminatie en uitsluiting zijn een harde realiteit in onze samenleving en een groot onrecht in het leven van velen. Dit is onacceptabel.” Ze schreef dit naar aanleiding van het recente verwerpen van een wetsvoorstel tegen arbeidsdiscriminatie door de Eerste Kamer. “Ik betreur dat het wetsvoorstel is verworpen, want daarmee zou een wettelijke basis zijn gelegd voor handhaving op het tegengaan van discriminatie bij werving en selectie.”

Mariëtte van Dijk persvoorlichter van de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) voegt toe: “De wet zou ervoor zorgen dat bedrijven verplicht antidiscriminatiebeleid moeten hebben én de arbeidsinspectie kan ingrijpen als dat beleid niet wordt toegepast.”

Discriminatie in meerdere sectoren

Discriminatie komt voor in alle sectoren. Bij beroepen in de detailhandel, de economische en commerciële sector komt het explicieter en vaker voor. Ook komt het voor bij klantcontact banen. De vrouwen omzeilen weleens deze arbeidssectoren of bepaalde educatie mogelijkheden, om discriminatie te voorkomen. Discriminatie komt regelmatig voor bij de werving en selectie. Moslima’s gaven aan te merken dat hun hoofddoek een grote rol speelt bij de afwijzing tijdens sollicitaties . 

Wettelijk aanpak

Op het moment onderzoekt het kabinet de mogelijkheden om een gedragscode en klachtenregeling wettelijk te verplichten. De Demissionaire minister vraagt de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme vragen om in gesprek te gaan met verschillende werkgevers.

Discriminatie is bij wet verboden. Iedereen die denkt te zijn gediscrimineerd kan dit melden bij verschillende meldpunten tegen discriminatie. Bovendien, kan men ook bij een vakbond terecht voor jurdisch bijstand. “Sommige zaken zijn echter lastig te bewijzen.” verteld Mariëtte van Dijk. “Daarnaast lobbyen wij voor wetgeving die werkgevers verplicht om een actief antidiscriminatiebeleid te hanteren, dat door de arbeidsinspectie kan worden gehandhaafd.”

De afgewezen wetgeving en het onderzoek, dat moslima’s worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt zorgen voor een reactie. Van Gennip en de FNV blijven zich in zetten op de situatie op de arbeidsmarkt te veranderen.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...