ChatGPT viert eenjarig bestaan

0
145
ANP KOEN VAN WEEL
ANP KOEN VAN WEEL

Van menukaarten tot Shakespeare-gedichten, ChatGPT heeft sinds zijn lancering in november 2022 een revolutionaire stap gezet in het benutten van kunstmatige intelligentie voor verschillende toepassingen. De app maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om tekst te genereren, na input van de gebruiker. Hoe is het platform in een jaar tijd zo uitgegroeid? 

Verbeteringen in ChatGPT 

De eerste updates voor de bot kwamen in november 2022. Zo zou ChatGPT sinds december uitgebreidere antwoorden en meer informatie geven. Ook is er de mogelijkheid om eerdere gesprekken met de bot op te slaan en bewaren.

OpenAI heeft naast ChatGTP ook de betaalde versie GTP-4 gelanceerd. De voordelen hiervan zijn dat de bot beter beargumenteerde antwoorden kan geven op complexere vragen. Ook wordt er gesproken over meer creativiteit. Zo kan de betaalde versie beelden verwerken en zelfs bij een foto van ingrediënten een recept bedenken. 

Mythes en valkuilen 

Bijna een maand lang was ChatGPT verboden in Italië, nadat de Italiaanse privacy toezichthouder GPDP oordeelde dat OpenAI zich niet hield aan de regels voor het verzamelen van persoonsgegevens. Er waren geen systemen om de leeftijd van gebruikers te verifiëren, en het bedrijf legde niet goed uit wat er met de persoonlijke data gebeurde. Nadat het bedrijf privacy maatregelen had genomen, werd ChatGPT weer beschikbaar in Italië. 

In het snel evoluerende landschap van AI biedt Jessy de Cooker, docentonderzoeker van Fontys Journalistiek die onderzoek doet naar kunstmatige intelligentie, zijn inzichten. Volgens hem worden technologieën zoals ChatGPT snel vermenselijkt. “De grootste misconcepties van deze systemen zijn dat ze geen menselijk bewustzijn hebben. Het zijn deskundige modellen die op basis van bepaalde input iets genereren.”  

Er zijn ook mythes dat AI god-achtige aspecten toegekend krijgt, dat het iets zou kunnen zijn dat de mensheid gaat aansturen en veranderen. De mythe van het verliefd worden op je eigen werk past ook bij AI, omdat je bijvoorbeeld al kan ‘praten’ met Siri en Alexa is er een mogelijkheid dat mensen ook liefde voor zulke systemen kunnen ontwikkelen. Een voorbeeld dat De Cooker hiervan geeft is de Griekse mythe van Pygmalion, die verliefd werd op het standbeeld dat hij zelf heeft gemaakt. Zulke toekomstbeelden schetsen heeft volgens hem niet veel nut omdat de ontwikkelingen zo snel kunnen veranderen dat het niet te voorspellen is.  

De Cooker benadrukt om veilig met AI om te gaan. Volgens hem is het belangrijk om geen persoonsgegevens te uploaden. Van ChatGTP is namelijk bekend dat, de interacties die je met de bot hebt opgeslagen worden in de databank van OpenAI. In principe leert AI van alle input die jij invoert. Het is van belang om te weten dat omdat het geen bewustzijn heeft, het geen emoties heeft waardoor er wel beperkingen aan de bot zitten. Zo kan informatie die de bot verstrekt feitelijke onjuistheden bevatten. 

+ berichten
+ berichten