Eva Jinek wint de Sonja Barend Award

Publicatiedatum:

Dé Award voor het beste tv-interview van het afgelopen jaar is gegaan naar Eva Jinek . Deze prijs werd zojuist uitgereikt bij Khalid & Sophie door Sonja Barend haarzelf. Jinek heeft gewonnen door het interview met Camille van Gestel over zijn rol tijdens de mondkapjesdeal. 

De jury, bestaande uit ruim veertig verschillende journalisten, heeft dit interview gekozen als beste van het afgelopen jaar. Ieder jurylid mocht punten geven aan zijn of haar top drie uit de longlist die was samengesteld. Het interview dat de nummer een positie kreeg van een jurylid, krijgt drie punten, de nummer twee krijgt twee punten en de nummer drie krijgt een punt per jurylid. Jinek kwam dus het beste uit de stemming. Sonja Barend vertelde over dit interview: ‘Alles wat ik zei over politieke gesprekken en portret gesprekken komt hierin bij elkaar. De combinatie van ondervragen maar ook zien hoe iemand is en zien hoe iemand op het moment van interviewen sterft van de zenuwen. Dat is knap.’ Eva Jinek vond het heel bijzonder om de prijs voor de tweede keer te krijgen. ‘Ik geef hier heel veel tegengas. Iedereen had vragen bij deze deal en wil begrijpen waarom zij deze deal hebben gesloten, ik ben hier on a mission.’ Ook sprak Eva over wat een goede redactie betekent. ‘Je kunt dit als presentator niet allemaal zelf, hier heb je een hele goede redactie voor nodig.’

Longlist

Voorafgaand aan deze uitreiking hadden de drie tv-recensenten, Maaike Bos, Yasmina Aboutaleb en Rinskje Koelewijn, van drie verschillende kranten samen met de hoofdredacteur van de VARAgids Johan Reijnen een longlist samengesteld. De interviews op deze lijst maakten allemaal kans op de prijs. Er waren drie debutanten op de lijst: Rutger Castricum, Khalid Kasem en Carrie ten Napel. Ook maakten Sven Kockelmann en Tijs van den Brink voor het eerst als duo kans op de prijs. Andere genomineerden waren Pieter Jan Hagens, Cornald Maas, Kefah Allush en Mariëlle Tweebeeke.

Sonja Barend

Sonja Barend was meer dan veertig jaar te zien op de Nederlandse televisie. De nu 83-jarige Barend, startte als omroepster, maar groeide daarna uit tot een grote tv-persoonlijkheid. Hier kreeg ze de bijnaam: ‘koningin van de talkshow’. Een van haar bekendste programma’s werd de Sonja op … dag-reeks. De actualiteit en opinie stonden in deze talkshow centraal. In 2006 maakte Barend bekend te stoppen als presentatrice op de Nederlandse televisie.

Matthijs van Nieuwkerk won in 2009 de allereerste Sonja Barend Award. Sinds dat jaar wordt de prijs elk jaar in oktober uitgereikt. Dit doet Sonja Barend nog steeds zelf. Sinds 2021 is de prijs uitgereikt bij Khalid & Sophie. Het initiatief voor deze prijs kwam vanuit de VARAgids.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...