Brengen Ye en Ty Dolla $ign (¥$) het nieuwe album ‘Vultures’ ooit nog uit?

Door Jaap Ebbelink

Kanye West (Ye) is voor velen al een lange tijd van de radar verdwenen, maar niet voor iedereen. Recent bracht hij samen met Ty Dolla $ign de nieuwe single Vultures uit. Dit nummer hoort bij het nieuwe album Vultures, een samenwerking tussen de twee muzikanten. De releasedatum is al meer dan vier keer verschoven. Officieel zou Vultures al sinds 15 december vorig jaar op Apple Music moeten staan, maar hier is niks van gekomen. Het is niet de eerste keer dat zijn album later werd uitgebracht.

EPA/RINGO CHIU
EPA/NINA PROMMER

Ye is afgelopen jaren meerdere keren ‘gecanceld’. Zo uitte hij bijvoorbeeld antisemitische uitspraken. Op sociale media is zijn account al meerdere keren geblokkeerd. Als je denkt dat er hierdoor weinig fans geïnteresseerd zijn in het nieuwe album, maak je een vergissing. De nieuwe single ‘Vultures’ is alleen al op Spotify meer dan 28 miljoen keer beluisterd, terwijl het pas twee maanden geleden is uitgebracht. de Hashtag #Kanye was weken trending op Twitter, met honderdduizenden berichten over de albumlancering. Ook op TikTok worden video’s over het album miljoenen keren bekeken.

Het is niet de eerste keer dat Ye met de Amerikaan samenwerkt. Ty Dolla $ign werkte mee aan hits zoals Ghost Town, Everything We Need, Violent Crimes en nog héél veel meer. Volgens velen fans is het een hiphop superduo.

Uitgelekt?

Het verliep niet zoals de twee gehoopt hadden. Op twaalf december organiseerde ze een Rave in Miami, waarin ze het hele album zouden beluisteren met vrienden, familie en andere genodigden. De Rave werd ook gefilmd en beelden hiervan zijn op sociale media uitgelekt. Op TikTok werden de nummers van het album massaal gedeeld. De nieuwe muziek werd zelfs al op Spotify geplaatst door fans.

Na dit incident begon de vertraging van het album steeds meer op te lopen. Van vijftien december naar nieuwjaarsdag, twaalf januari enzovoort. Op Apple Music is het album verkrijgbaar vanaf 9 februari. Twee maanden later dan gepland en het kan nog oplopen.

Voor fans van Ye is het niks nieuws. Bijna ieder album die hij heeft uitgebracht, is later uitgekomen dan gepland. Donda uit 2021 werd een maand uitgesteld, terwijl Jesus is King, oorspronkelijk Yandhi getiteld, meer dan een jaar na zijn aankondiging werd uitgebracht. My Beautiful Dark Twisted Fantasy, de plaat waar Ye misschien wel het meest bekend van is, zou oorspronkelijk op veertien september 2010 uitkomen, maar werd verplaatst naar twaalf oktober en vervolgens naar tweeëntwintig november.

Bekend probleem

Het zijn ook niet altijd de meest valide redenen waardoor het album later is uitgekomen dan gepland. Op twitter gaf hij een aantal jaren geleden aan dat hij zijn album destijds niet kon afmaken, omdat er een bij in de studio vloog.

Of het album daadwerkelijk op negen februari uit zal komen blijft een mysterie. Fans kunnen er gelukkig nog een beetje om lachen. Zo reageerde een fan op sociale media: “Op dit moment zal er wel een bijenkorf in de studio zitten”, en wordt er gelachen over het feit dat GTA 6 zelfs nog eerder uit kan komen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...