Nieuwe artiesten Pinkpop veroorzaakt discussie tussen rockfans

Door Jaap Ebbelink

Pinkpop stond jaren geleden nog bekend als een echt rockfestival, met artiesten als Foo Fighters en Rammstein. Nu lijken de gouden rockjaren in Landgraaf echter voorbij. Na de bekendmaking van het eerste deel van de line-up, een aantal weken geleden, waren reacties op een online Pinkpop forum negatief: “Het is een braaf popfestival geworden.” Gisteren kondigde Pinkpop nieuwe namen aan, maar is dit genoeg om deze rockfans terug te laten keren?

LANDGRAAF – Fans van de Foo Fighters tijdens de tweede dag van het muziekfestival Pinkpop. ANP KIPPA MARCEL VAN HOORN

Een forum, waarop alle geruchten en kanshebbers voor Pinkpop besproken worden. Het begon allemaal in 2013. Via Wattes.nl kwamen festivalgangers bij elkaar en anno 2024 wordt er nog volop gediscussieerd.

Een aantal weken voordat Pinkpop de eerste line-up bekend maakt, delen de festivalgangers hun lijstje met namen, die ze graag zouden willen zien in Landgraaf. Ze houden zowat iedere artiest in de gaten, wanneer ze touren en of ze toevallig in de buurt zijn in juni. Foo Fighters, Metallica, Green Day en Madonna. Het zijn grote namen, maar vroeger haalde ‘Mister Pinkpop’ ze allemaal al binnen. Jan Smeets, de oprichter van Pinkpop, stopte in 2022 na het ruim 50 jaar organiseren van het festival.

Op het forum zijn ze het over één ding eens. ‘’Wat Pinkpop 2024 nodig heeft, zijn stevig harde scheurende gitaren’’, plaatste een van de leden, die al vanaf de start van het forum lid is. Echter reageren anderen al snel op het forum dat die jaren voorbij zijn.

Als we de posters van 2008 en 2024 zouden vergelijken, kun je zien dat het soort artiesten inderdaad ontzettend is veranderd door de jaren heen. In 2008 draaide Pinkpop voornamelijk om rock. Zo traden artiesten als Foo Fighters, Metallica, Rage Against the Machine, Queens of the Stone Age en Editors op. In 2024 komen onder andere Calvin Harris, Ed Sheeran, James Arthur, Louis Tomlinson, Hozier en Sam Smith, een heel ander genre dus.

Nieuwe namen

Op maandag heeft de organisatie van Pinkpop 19 nieuwe namen onthuld, waaronder bekende artiesten zoals Anouk, De Jeugd van Tegenwoordig en Douwe Bob. Andere toevoegingen aan de line-up zijn onder meer Keane, Corey Taylor (zanger van Slipknot, die solo zal optreden op zaterdag) en The Analogues.

Het lijkt alsof Pinkpop geluisterd heeft naar de negatieve reacties van de rockers. Met namen als Skindred, Palaye Royale, Corey Taylor én The Interrupters is er ineens behoorlijk wat rock toegevoegd aan de 53ste editie van het festival.

Zoals gewoonlijk worden de nieuwe namen meteen gedeeld op het Pinkpop forum. De vroege vogels zijn al meteen online, en deze keer reageren ze een stuk positiever dan voorheen: “Wat een fantastisch affiche!”

De vraag blijft of deze line-up genoeg is om de rockliefhebbers terug te laten keren naar Landgraaf. De discussie op het Pinkpop forum gaat ongetwijfeld nog even door, maar voor nu lijkt er weer hoop te zijn voor de rockers op het geliefde festival.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55