Van 013 naar Ahoy én AFAS Live- Tom Odell doet het allemaal binnen een jaar

Door Jaap Ebbelink

Tom Odell, bekend van wereldhit ‘Another Love’ brengt aankomende vrijdag zijn nieuwe album ‘Black Friday uit. Sanne Foolen is groot fan van Tom Odell, en kan net zoals andere fans niet wachten. Waar hij in 2022 nog optrad in het kleine Poppodium 013, Tilburg, zal hij dit voorjaar te zien zijn in gigantische zalen als AHOY als AFAS Live. Hoe kon hij in deze korte periode ineens zo populair worden?

EPA/ALEXANDRA WEY

Het begon allemaal in 2012. Tom Odell, de Britse singer-songwriter uit Chichester, bracht zijn eerste single Another Love uit. Hij raakte met zijn muziek fans over de wereld. Zijn single was jaren geleden al een grote hit, maar enkele gebeurtenissen zorgden ervoor dat het nummer in 2023 weer mega populair werd.

Protestlied

Op TikTok werden heftige beelden verspreid van de oorlog in Oekraïne. Inwoners die hun huis moesten verlaten, verwoeste steden en Oekraïners die moesten vechten voor hun eigen land. De video’s hadden allemaal één ding gemeen. Op de achtergrond hoorde je de emotionele klanken van Tom Odell. Het werd een soort protestlied van Oekraïne. Het nummer werd echter niet alleen door Oekraïners gebruikt. Niet alleen de Oekraïners maakten gebruik van dit nummer, maar ook vrouwen kozen er tijdens een protest in Iran voor hun haar te knippen op dit nummer. Ze probeerden zo de onderdrukte vrouwen uit Iran te steunen. Je kunt dus wel zeggen dat ‘Another Love’ meer is dan een grote hit.

Sanne Foolen is al een lange tijd fan van Tom Odell. Zij luisterde vooral naar zijn muziek tijdens de coronaperiode, toen ze minder goed in haar vel zat. Ze vond het erg mooi om te zien dat mensen ondanks de slechte omstandigheden waarin zij verkeerden kracht wisten te halen uit zijn muziek. Dat hij het daar ook nog eens is gaan zingen, vond ze al helemaal mooi. Toch voelde het voor haar een beetje dubbel: “Het is ineens heel gek om het nummer gekoppeld te zien aan oorlogsomstandigheden, omdat het voor mij een andere betekenis heeft.”

3FM Serious Request

Voor veel mensen is Another Love dus een strijdlied dat als een lichtje brandt tijdens moeilijke periodes. Een goede reden voor Odell om afgelopen maand, op het podium van de Grote Markt tijdens 3FM Serious Request op te treden. Een enorme menigte strekte zich uit tot ver in alle zijstraten van het centrum van Nijmegen, allemaal in de hoop een glimp op te vangen van de Britse zanger. Het plein moest worden afgesloten omdat de markt overvol was. Hij zong zowel Black Friday als Another Love, hits die warm werden ontvangen in Nederland.

Black Friday

Op sociale media plaatste de Britse zanger fragmenten van zijn, officieel nog niet uitgebrachte, single Black Friday. Vooral op TikTok ging dit nummer wederom viraal. Een aantal maanden nadat hij het nummer heeft uitgebracht, is het nummer alleen al op Spotify meer dan 68 miljoen keer beluisterd. Zijn optreden in Nijmegen was een van de eerste live versies van het nummer. Later kondigde hij aan dat deze single bij zijn nieuwe album Black Friday hoort.

Na het uitbrengen van zijn nieuwe album werd het ook tijd om de Black Friday tour aan te kondigen. Opvallend is dat Odell deze keer op twee verschillende locaties zal komen in Nederland. Sanne Foolen wist tickets te scoren in de AFAS. “Ik ben heel benieuwd naar het nieuwe album. Je kunt de nummers van Tom Odell meteen herkennen aan zijn ‘sound’, maar toch kunnen ze best veel van elkaar verschillen. Zijn single Black Friday is ondertussen al een van mijn favorieten, dus de rest zal vast goed zijn.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55