Voorsprong voor studenten Midden-Brabant met arbeidsbeperking

Volgens Peter Brouwer van de Goldschmeding Foundation moet de arbeidskrapte voor mensen met een arbeidsbeperking worden opgenomen in de nationale verkiezingsprogramma’s. Goldschmeding Foundation streeft naar een arbeidsmarkt waarin iedereen die kan en wil een bijdrage aan de maatschappij levert (‘werk’) en daarmee in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Studenten in omgeving Midden-Brabant worden hier echter flink in ondersteund en lopen voor op de rest, vertelt administratief medewerker Bauke van Breugel van Praktijkcollege Tilburg die de documentatie van de gegevens met betrekking tot ESF+ bijhoud en het contactpersoon is voor ESF+ op deze school.

Zij krijgen vanuit de gemeente veel hulp en er is zelfs een subsidie vanuit de Europese commissie genaamd ESF+ die hen hierbij de kans geeft de studenten sneller en beter de arbeidsmarkt op te krijgen. “Door het geld wat binnenkomt en de dingen die we daarmee kunnen doen, is het voor de bedrijven die ons helpen en uiteindelijk ook voor de studenten een voordeel dat we deze subsidie krijgen.”

Personeelstekorten

Bedrijven kampen met stijgende tekorten aan personeel(blijkt uit het onderzoek van het CBS naar bedrijfstekorten in 2022). Toch lukt het mensen met een arbeidsbeperking vaak niet om een vaste baan te vinden. Van de 260.000 mensen met een arbeidsbeperking die vorig jaar in een speciaal register stonden om een baan te vinden, slaagde met 125.000 (ongeveer de helft) er niet in om ook werk te vinden bij een sociaal ontwikkelbedrijf. Dat zijn bedrijven die zich juist specialiseren om mensen met een arbeidsbeperking te helpen bij het vinden en houden van een baan.

Het Europees Sociaal Fonds Plus

Tanja Jansen is de contactpersoon voor Het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+) en probeert dit probleem te verhelpen. Volgens haar wil het ESF+ ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen een baan krijgen(op de inclusieve arbeidsmarkt). “Voor deze subsidie is Tilburg de verantwoordelijke gemeente en die werkt weer samen met verschillende scholen in de omgeving.” Om hen extra te ondersteunen bij het begeleiden naar een passende plek op de arbeidsmarkt, investeren MET Praktijkonderwijs Waalwijk, Onderwijscentrum Leijpark VSO, Parcours VSO, SG de Keyzer VSO, De Bodde VSO en Praktijkcollege Tilburg, met hulp van ESF+ in onderstaande activiteiten:

  • Stage- werkplekleren
  • Branchegerichte cursussen
  • Leerwerkbedrijf

Mede hierdoor is er vooruitgang bij de genoemde scholen. “Ik ga nooit beweren dat ESF+ het enige is bij de studenten waar het aan heeft gelegen dat zij slagen om aan het werk te komen, maar  het draagt bij: De cijfers in Tilburg zijn sinds de komst van de subsidie wel verbeterd en er zijn al meer dan tienduizend mensen die er gebruik van hebben kunnen maken”, zegt Tanja Jansen.

Praktijkcollege Tilburg

Femke Schats is stage coördinator, stagedocent en mentor op Praktijkcollege Tilburg en zegt mede door de komst van ESF+ en een groter vangnet voor haar studenten het vaker wel dan niet lukt. “90% van al onze studenten met een diploma in het vijfde jaar gaan meestal direct het werkveld in en vaak met succes. Dit percentage is logischerwijs lager voor studenten met een fysieke of mentale beperking die bij ons op school slagen.” Volgens Schats ligt dit aan de beschuttere werkplek die zo’n leerling nodig heeft.

“Bedrijven staan open om ons te helpen, maar deze leerlingen vergen vaak veel tijd en begeleiding. Voor sommige bedrijven is dit simpelweg niet mogelijk qua bezetting en tijd.” Om deze leerlingen te helpen is er vanuit Praktijkcollege Tilburg een nazorg van 2 jaar waarbij oud-studenten dan worden geholpen om alsnog het werkveld in te komen. “Dat het bij de studenten van het Praktijkcollege Tilburg een minder groot probleem is zal liggen aan onze nauwe samenwerking met de gemeente Tilburg en dus ook aan het ESF+,” verteld Schats.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...