De Groningse Jimmy Dijk is de nieuwe fractievoorzitter van de SP: ”Ik wil dat mijn partij groot wordt” 

Publicatiedatum:

Jimmy Dijk is de nieuwe fractievoorzitter van de SP. Als opvolger van Lillian Marijnissen werd hij unaniem gekozen. Marijnissen stapte op vanwege de ”teleurstellende verkiezingsuitslag” voor de partij. Dijk is sinds 20 april, en dus pas, negen maanden kamerlid, wie is hij eigenlijk?  

Naast Tweede Kamerlid is Dijk ook lid van het dagelijks bestuurd van de SP en is hij verantwoordelijk voor scholing, partijopbouw en lopende campagnes. Hij heeft sociologie gestudeerd en tijdens en na zijn studie heeft hij in de kartonfabriek in Hoogkerk gewerkt. Naar eigen zeggen werden zijn zachte roze handen daar al gauw ruwe werkhanden. Iets wat goed bij ‘actiepartij’ SP past. Na zijn tijd bij de kartonfabriek was hij van 2010 tot dit voorjaar raadslid bij de Groningse gemeente. Daarnaast werkte hij veel in de horeca.   

De nieuwe fractievoorzitter is geboren in een klein dorpje in het noorden van Groningen (Oldenzijl) Op zijn achttiende verhuisde hij naar de stad Groningen. Daar woont hij nu nog steeds. Hij vertelt op de website van de SP dat hij in zijn vrije tijd graag leest, naar het voetballen gaat of uiteten gaat met zijn vriendin.  

Van Dijk is niet grootgebracht met het idee om ‘iets politieks’ te gaan doen. Zijn vader had vaak twee of drie banen tegelijkertijd om hun gezin te onderhouden. Toen Dijk vorig jaar beëdigd werd in de tweede kamer wilde zijn vader niet komen: ”Dat is geen plek voor mij.” Dit is iets wat de nieuwe SP-voorzitter wil veranderen: ”Ik ben extreem gedreven om Den Haag weer een plek te maken voor de gedreven, hardwerkende mens, waar ze zich thuis voelen en vertegenwoordigt kunnen voelen.” aldus Dijk in een interview met de NOS.” 

Vanaf 13 December gaat de nieuwe SP-fractievoorzitter ervoor zorgen dat zijn partij weer mensen gaat winnen. Na de verkiezingen bleef de socialistische partij over met vijf zetels. Het was voor de kiezer niet helemaal duidelijk waar de SP voor stond. Asiel en klimaat zijn thema’s waarover nog onduidelijkheid heerst, zeggen critici. Rotterdams gemeenteraadslid Theo Coskun laat in Trouw weten dat er geen nieuw verhaal door de partij gemaakt wordt, maar dat ze hun socialistisch gedachtegoed in een nieuw, modern jasje gaan steken. Nu Dijk fractievoorzitter is, hij automatisch ook partijleider van de SP. Daar hoeft het congres van de partij niet mee in te stemmen. Of hij ook lijsttrekker wordt bij de volgende verkiezingen is nog de vraag. Dit wordt uiteindelijk wel bepaald door het congres. Bij de SP hebben op zo’n congres niet alle leden stemrecht, alleen het partijbestuur en de afgevaardigden van de afdelingen. 

Als zorgwoordvoerder ging Dijk er meteen met gestrekt been in. In zijn eerste bijdrage in de Tweede Kamer waarschuwde hij demissionair minister Helder voor Medische Zorg: ”Ik zal er de komende tijd alles aan doen om de druk in en uit de samenleving op dit kabinet, deze minister en deze coalitie te organiseren en op te voeren, zodat ouderen en zorgwerkers niet in de kou worden gezet en zodat het kabinet stopt met de bezuinigingen op de ouderen.” Een paar dagen later noemde Dijk het nog ”een schande” dat het staatssecretaris Van Ooijen (welzijn) niet was gelukt om compensatie te regelen voor de weduwen van Nederlandse ambtenaren die in de oorlog geen salaris ontvingen in toenmalig Nederlands-Indië. Ondanks dat Dijk pas negen maanden in de kamer zit wordt hij gezien als een felle partijman. ”Ik wil dat mijn partij gestaag gaat groeien en ik wil écht dat de SP groot wordt.” Aldus Dijk. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...