Mbo-Studenten missen studentenverenigingen

Er zijn bijna geen studentenverenigingen voor mbo-studenten. Dit werd in het commissiedebat over het mbo en de medezeggenschap van de studenten besproken. Ze willen daarom zorgen dat er een groei komt in deze studentenverenigingen. 

Minister Dijkgraaf vertelde in het debat dat Utrecht de eerste studentenvereniging heeft alléén voor mbo’ers. Dit is echter ook de enige. Hiermee loopt het mbo achter met wo- en hbo-studenten. “Mbo-studenten hebben er veel behoefte aan om bij een studentenvereniging te gaan, maar het is er gewoon nog niet. Je ziet ook dat het heel moeilijk is om de eerste goede nieuwe studentenvereniging te worden”, zegt Celine van Bronswijk van JOB MBO, Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs. Zij zetten zich in voor mbo-studenten.

Achterstand bij studentenverenigingen

Doordat mbo-studenten niet makkelijk bij een studentenvereniging kunnen, hebben ze achterstand in het studentenleven. “Op het moment dat wij geen studentenvereniging hebben, merk je wel een kloof tussen het studentenleven op hbo/wo niveau en dat van het mbo”, vertelt Celine.

How to studievereniging

Om te zorgen dat er meer studie- en studentenverenigingen komen, heeft JOB een boekje uitgebracht genaamd ‘how to studievereniging’. “Het is vooral belangrijk dat er meer bekendheid komt en dat er wordt ingezien dat het belangrijk is om lid te zijn van zo’n vereniging.”

Lees ook dit: Wachten tot 2024; Mbo’ers in de wachtrij voor veranderingen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...