In 2030 geen daklozen meer in Nederland: ‘Ik geloof niet in sprookjes’

ANP/Robin van Lonkhuijsen 

Afgelopen maandag riepen de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen en Kinderombudsman Margrite Kalverboer de overheid op tot meer inspanning rondom de daklozenproblematiek. De ombudsmannen lieten weten dat er met het nationaal Actieplan Dakloosheid een eerste stap is gezet tot de aanpak van daklozen. Dit plan moet op grotere schaal worden uitgevoerd meldden ze.  

Uit een nieuwe telmethode is gebleken dat er veel meer mensen onder het label ‘dakloos’ vallen dan gedacht. Ze leven bijvoorbeeld op de bank, bij vrienden of in de auto. Deze mensen zijn niet meegenomen in de telling. Johnny Feskens, voorzitter van belangenorganisatie Straatraad herkent dit beeld. ”Veel mensen blijven onder de radar, mensen met een gewone baan die in een vechtscheiding terecht komen. Die mensen hebben een plek nodig om te slapen, vaak kan dit bij kennissen of desnoods in de wagen. Maar ze zijn feitelijk dakloos.’ 

Geldtekort 
Ook de vier grootste gemeentes; Utrecht, Rotterdam, Amsterdam en Den Haag (G4) delen hun zorgen. Ze riepen de Tweede Kamerleden op om meer geld vrij te maken bij het Ministerie van VWS, dit voor onder andere meer opvangplekken. Straatraad herkent dit beeld over geldtekort bij de gemeente. Zo krijgen ze keer op keer te horen dat iets niet mogelijk is. ”We worden niet gesubsidieerd door de gemeente en alles is op eigen beweging. Er zijn te weinig woningen en begeleidingen voor het probleem. We hebben niet genoeg mentoren, of ze zijn allemaal al te druk”, aldus Feskens. 

Het geldtekort zorgt ook voor frustraties vertelt Feskens: ”Waarom is er voor Oekraïense vluchtelingen wel opvang mogelijk. Ik heb het gevoel dat de Nederlandse daklozen worden achtergesteld en de Oekraïners worden voorgetrokken. Als we onze eigen mensen niet kunnen helpen, waarom wel anderen?”  

Of we in 2030 geen dakloosheid meer in Nederland kennen, lijkt de voorzitter sterk. ”Vaak gaat het ook fout in de nazorg, waardoor mensen na de doorstroom weer terugvallen. Ik zou het heel fijn vinden om per 1 januari 2030 zonder baan te zitten, maar ik geloof niet in sprookjes”, aldus Feskens. 

Preventie Alliantie 
Sinds 2020 is Preventie Alliantie bezig met het ondersteunen van de gemeentes omrent het daklozenprobleem. Zo introduceerden ze ook de preventiescanner. Deze geeft de gemeente een concreet beeld over hun huidig preventiebeleid. De Preventiescanner richt zich op vier pijlers, bestaansconditie, voorzorg, herstelzorg en inclusief wonen.  

Judith Wolf van Preventie Alliantie laat weten dat ze de zorgen van de gemeentes begrijpt. Ze ziet het streefpunt van 2030 als een stip op de horizon. Ze vindt het vooral belangrijk dat we met z’n alle gemotiveerd blijven om het probleem aan te pakken. ”Laten we de ambitie van 2030 vasthouden, als een soort wake-up call.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...