Staan voetbaltrainers te snel onder druk?: ‘Het is zo normaal geworden’ 

Publicatiedatum:

NEC Nijmegen beleefde een slechte seizoenstart, na speelronde 14 stonden de Nijmegenaren op plek 16 in de Eredivisie. Het publiek eiste het vertrek van trainer Rogier Meijer. Inmiddels doet NEC mee om plek 6. Staan voetbaltrainers niet veel te snel ten onrechte onder druk? 

Naast het voorbeeld van NEC zijn er meer clubs te noemen, die ondanks een slechte periode vasthielden aan hun trainer en daar de vruchten van plukten. Neem Liverpool FC, in het seizoen 2020/2021 presteerde de ploeg van trainer Jürgen Klopp ondermaats, Liverpool won geen enkele prijs en eindigde derde. Klopp mocht aanblijven en in het seizoen 2021/2022 presteerde de club weer goed, het won de FA Cup en de Carabao Cup. Ze grepen nét naast de Landstitel en de Champions League. Het seizoen daarna werd wederom slecht gepresteerd. De ploeg won opnieuw geen prijs en eindigde slechts vijfde. Weer mocht Klopp blijven. In het huidige seizoen staat Liverpool bovenaan in de Premier League en ze spelen nog mee in alle competities.  

Voormalig voetbaltrainer Robert Maaskant vertelt over zijn ervaring met een snel ontslag: ‘’In mijn periode bij VVV Venlo ben ik binnen zes maanden ontslagen. Als je kijkt naar wat de club daarmee is opgeschoten en of het dus aan de technische staf lag, heb ik daar mijn vraagtekens bij.’’ Maaskant werd halverwege het seizoen 2019/2020 ontslagen bij VVV, de club degradeerde een jaar later alsnog uit de eredivisie. De voormalig trainer ziet het probleem ook bij andere trainers: ‘’Ik vind zeker dat trainers te snel onder druk komen te staan of soms zelfs te snel ontslagen worden. Dat zie ik ieder jaar weer, als je kijkt naar NEC is dat een perfect voorbeeld. Bij NAC Breda hebben ze in de afgelopen tien jaar twaalf trainers gehad, dat is ook niet ideaal.’’ 

Soms kan een nieuwe trainer wel een frisse wind brengen. Zo belandde Ajax dit seizoen op een historische laatste plaats. Dit zorgde voor een ontslag van trainer Maurice Steijn. De resultaten werden beter na de aanstelling van een nieuwe trainer. John van het Schip nam het over en loodste Ajax naar een huidige vijfde plek. 

Maaskant vindt dat de druk op trainers te genormaliseerd is: ”We vinden het met zijn allen zó normaal, dat er al na 2 verloren wedstrijden over een ontslag wordt gesproken. In het normale bedrijfsleven wordt er zelden zo snel over een ontslag gesproken, en zeker niet publiekelijk. We zijn het onszelf wijs gaan maken dat het normaal is, maar het is echt veel te makkelijk. Niemand ziet wat er op het trainingsveld gebeurt. Ik vind dat de media en de clubs veel concreter moeten maken wat er daadwerkelijk aan de hand is, en dat gebeurt gewoon niet.’’ 

Foto: ANP/Jeroen Putmans

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...