Organisaties ondertekenen massaal manifest: ‘Het is spannend en een beetje nieuw’

29 organisaties en bedrijven roepen het kabinet op om betere bereikbaarheid te krijgen. Steeds minder mensen kunnen hun bestemming bereiken, daarom bieden ze dinsdagmiddag een manifest aan in de Tweede Kamer.

Medewerker van Natuur en Milieu, Wietske de Lange, vertelt dat het bereikbaarheidsprobleem steeds groter wordt. “Nederland biedt steeds meer prioriteit aan wegen. Snelle mobiliteit staat hier centraal. Dit moet de schop op, de mens moet centraal staan”, aldus de Lange. Dat niet iedereen beschikt over een auto is duidelijk. “Een kwart van de Nederlanders heeft geen auto. Het is belangrijk dat ook deze mensen op hun bestemming komen, maar het openbaar vervoer kalft af”, vertelt de Lange.

Meer organisaties
HandicapNL en Federale Nederlandse Dienstverlening (FND) zijn ook organisaties die ervoor hebben gekozen om het manifest te ondertekenen. Vervoer is een belangrijke behoefte van de mens geworden. “Gezonde mensen kunnen de basisdingen uitvoeren, maar mensen met een beperking willen ook graag meedoen”, vertelt Marjolein Lankhout, medewerker van HandicapNL.

Kabinetsvoorstel
Dit voorstel aan het kabinet komt volgens de Lange niet vaak voor. “Het is spannend en een beetje nieuw. We gaan vertellen waar het probleem zit en we vertellen ook ed mogelijke oplossingen.” Het openbaar vervoer op maat maken is volgens organisatie Natuur en Milieu een van de oplossingen. Maarten Huber, medewerker bij FND, laat weten dat ze hopen op eerlijke kansen in het onderwijs en bij banen, maar ook hopen op veiliger verkeer en een gezondere lucht. “Wij hebben dit manifest ondertekend omdat wij graag samen met de politiek kijken naar de kansen die er nu liggen met betrekking tot de belangrijkste opgaven van ons land”, vertelt Huber.

Volgens Lankhout zouden er meer mensen met een beperking op punten moeten zitten waar deze onderwerpen besproken worden. “Er is veel aandacht voor de randstelijke gebieden, maar het is belangrijk dat er ook gekeken wordt naar de kleine gebieden buiten de randstad. Daar is ook problematiek.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...