Politici stappen massaal op: ‘Ik kan het persoonlijk wel begrijpen’

Publicatiedatum:

Demissionair zorgminister Ernst Kuipers heeft vorige week in een brief zijn ontslag aangekondigd. Hierbij verlaat hij vroegtijdig het kabinet. Kuipers is het derde bewindspersoon uit de D66 die in korte tijd afscheid neemt van het kabinet. Eind 2023 kondigde Sigrid Kaag haar vertrek aan als minister van Financiën. Gunay Uslu, voormalig Staatssecretaris van Cultuur en Media liet eerder ook al weten te stoppen.

Het is niet de eerste keer dat er bewindsleden en Tweede Kamerleden opstappen. Maurits Meijers, universitair docent politicologie aan de Radboud Universiteit, laat weten dat het opstappen van politici te maken heeft met de onderhandelingen binnen de Tweede Kamer. “Hoe langer de onderhandelingen duren, hoe waarschijnlijker het is dat er politici opstappen”, vertelt Meijers. Dat er regelmatig uitkomt dat er politici opstappen, is opmerkelijk, maar niet heel uitzonderlijk. “In Kabinet-Rutte III stapte er ook aardig wat politici op.”

Volgens Meijers hangen de oorzaken van het opstappen af van de beweegredenen van politici. “Een demissionair kabinet is erg beperkt in handelen. Het is niet het spannendste beroep doordat er geen handelingsvrijheid is. Ook was er voordat de regering viel, veel chagerijn tussen coalitiepartners. Ik kan in persoonlijk opzicht wel begrijpen dat zodra er een interessantere nieuwe taak ligt, je daarvoor kiest.”

Of dit invloed heeft op het vertrouwen blijft gissen. “Er moet dan specifiek onderzoek naar gedaan worden, maar het zou wel kunnen.” Het vorige kabinet is democratisch gekozen. “De meeste ministers komen daaruit voort. Zodra ze dan stoppen in de politiek, heb je niet de continuïteit”, vertelt Meijers.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...