Gemeente Cranendonck geholpen dankzij maatregelen rondom station Maarheeze

CRANENDONCK, 15 september. Afgelopen juli zat, na een noodkreet van het NS-personeel, de gemeente Cranendonck rond de tafel met de vervoersvakbond en de politie. Een lijst met harde maatregelen moest de overlast van een relatief kleine groep asielzoekers de kop indrukken. Nu de zomervakantie voorbij is wordt het weer drukker op het station. Tot vreugde van de gemeente blijkt de onrust op station Maarheeze geweken.   

Handhaving op zogenoemde risicomomenten, vaker politiecontrole en een samenscholingsverbod waren nodig om de rust terug te laten keren. Anderhalf jaar lang teisterde een groepje hangende asielzoekers uit het azc in Budel het station. Ze intimideerden treinpersoneel en zorgde voor gewelddadige opstootjes. De spanning tussen de groep veiligelanders (dat zijn asielzoekers die weinig kans maken op een verblijfsvergunning) en de NS liep zo hoog op, dat station Maarheeze bijna van de dienstregeling werd geschrapt uit bescherming van het personeel in de trein.

De vakbond FNV, die het gesprek over maatregelen organiseerde afgelopen juli, zegt dat de situatie sterk is verbeterd: “Bewakers houden de azc-bewoners buiten de deur, daarmee is de overlast geweken.” De gemeente Cranendonck laten weten blij te zijn met de verandering.

Afschalen

Ondanks dat de NS verantwoordelijk is voor de af- en opschaling van de maatregelen, blijft de gemeente in nauw contact met de spoorwegmaatschappij. Wanneer de maatregelen losser worden is nog onbekend. “Wij, FNV, hebben zelf nog niet het idee dat er al afgeschaald kan worden in het aantal beveiligers, omdat het op dit moment nog hard werken is om iedereen buiten te houden. Maar voor nu is de situatie in elk geval positief.”

Probleem verplaatst?

Volgens een artikel van Omroep Brabant, lijkt het probleem zich te hebben verplaatst naar het spoor. ProRail meldt aan de krant dat er steeds vaker mensen op of langs het spoor lopen. Mogelijk gaat dit om het groepje veiligelanders uit Budel. Zowel FNV als de gemeente Cranendonck kunnen dit niet aan onze redactie bevestigen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...