Partij voor de Dieren aan tafel bij Nieuwsuur: “Ik heb er hard voor moeten vechten, maar PvdD is harder nodig dan ooit”  

Publicatiedatum:

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. Na SP, neemt vandaag Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren plaats aan tafel. De partij heeft grote belangen bij het aanpakken van de klimaatcrisis en toont daar volgens Ouwehand moed voor.

Het begin van het interview opent Mariëlle Tweebeeke (presentatrice Nieuwsuur) met het feit dat Ouwehand begin september er bijna niet meer was. “Ik heb er hard voor moeten vechten, maar PvdD is harder nodig dan ooit, dus ik ben blij dat ik het gedaan heb”, aldus Ouwehand. Binnen de Partij voor de Dieren heerste een interne discussie. Het conflict ontstond doordat het oude bestuur niet meer door een deur kon met het nieuwe bestuur. “Binnen de partij zijn er initiatieven geweest om de partij verder te laten door ontwikkelen. Het enthousiasme stagneerde ergens”, vertelt Esther Ouwehand. Volgens haar moest de oude garde eruit om een nieuwe frisse wind binnen te laten.  

De vraag is wel of de problemen nu echt voorbij zijn, want het is ook niet de eerste keer dat er een intern conflict bij de PvdD was. Een aantal jaar geleden lag Ouwehand er ook al bijna uit. Ook weten de kiezers als buitenstanders weinig over wat er nu precies is gebeurd. Ouwehand zit al lang in de politiek en weet dat problemen binnen een partij ervoor zorgen dat kiezers wegrennen. Op de vraag of ze PvdD-oprichter Niko Koffeman al had gesproken na het voordoen van het conflict, kwam niet echt duidelijk antwoord. Nieuwsuur heeft Koffeman zelf gesproken en daarin werd duidelijk dat er nog geen gesprek was plaats gevonden. Wat opmerkelijk is, want Koffeman is de oprichter van de partij, Eerste kamerlid en adviseur van de Tweede Kamer.

Tijdens de uitzending kwam een kritische kiezer van de Partij voor de Dieren met de vraag wat de zelfreflectie van Ouwehand is geweest op dit conflict. Daarin geeft de lijsttrekker toe dat ze misschien meer mensen van buitenaf had moeten betrekken bij het probleem. Ze wilde het destijds liever intern oplossen.  

Oppositie of coalitie?

Partij voor de Dieren zit bij een paar gemeentes in de coalitie, waarin ze het relatief gezien goed doen. Zo hebben ze onder andere in Almere een groot bouwproject tegen kunnen houden, wat de anders de natuur veel geraakt zou hebben. De vraag heerst dan ook of ze nu niet ook landelijk mee moeten doen in de coalitie. Volgens José Duindam die in de achterban zit van de PvdD is dit juist hét moment. Het is volgens haar niet erg om water bij de wijn te moeten doen, want het gaat nu té slecht met de natuur en in de coalitie kun je het meeste veranderen.

“Ik zeg niet dat we niet gaan meedoen ik zeg dat het van groot belang is dat juist voor de partij voor de dieren, de andere politieke partijen eraan herinnert dat de klimaatdoelen moeten worde behaalt”, zegt Ouwehand. Op de concrete vraag of ze wel of niet willen gaan meedoen als coalitie komt geen duidelijk antwoord.

Nieuwsuur heeft over deze kwestie stelling laten doen in de achterban van de PvdD. Esther Ouwehand reageert dat ze het hoopgevend vindt. “Ik wil heel graag meedoen als de koers verlegt kan worden naar het oplossen van de klimaatcrisis, maar de enige stabiele coalitie is wel een moedige coalitie”, aldus Ouwehand. Volgens haar zijn dat ook de pijlers waarmee ze na de verkiezingen de gesprekken ingaan.

bron: Ipsos/Nieuwsuur

Wonen

Een opvallend punt in het verkiezingsprogramma van de PvdD is dat ze zes pagina’s hebben besteed aan het oplossen van de wooncrisis. Partij voor de Dieren is van oudsher geen partij die zo stellig op komt voor menselijke problemen. Echter vindt Ouwehand dat deze problematiek zo groot is dat er wel een partij ervoor moet op komen. Volgens haar is de olifant in de kamer dat er in Nederland te veel grond wordt gebruikt als landbouwgrond en veeteelt. Dat is slecht voor de natuur en het zorgt ervoor dat er niet genoeg plek is voor huizen. Op de vraag van Tweebeeke waarom ze zoals veel andere partijen niet willen inkorten op migratie zegt Ouwehand; “We wonen met 18 miljoen mensen in Nederland en 100 miljoen dieren, dus je kan wel uittellen waar de aantallen een beetje scheef zitten.”

Marianne Thieme

Aan het eind van de uitzending werd een quote die Marianne Thieme (medeoprichters PvdD) erbij gehaald. Met de vraag of die quote nu ook nog geld voor de partij. Ouwehand vertelde dat macht nooit een prioriteit zou worden binnen de partij. “Ik vind dat als er een koerswijzing kan worden gemaakt door de coalitie om deze problemen ook echt fundamenteel op te lossen en op de lange termijn te kijken, dan doe de partij voor de dieren mee”, aldus Ouwehand.

bron: Nieuwsuur
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...