Marijnissen: ‘We verzilveren niet de pijnpunten die de SP wel als eerste aanwijst.’

Publicatiedatum:

De komende dagen volgt Ey!Daily de verkiezingsreeks van Nieuwsuur. Na het CDA op woensdag, nam donderdagavond Lilian Marijnissen, de lijsttrekker van de SP, plaats aan tafel. “Veel steun intern, maar extern wil het u nog niet lukken”, zo opent presentator Jeroen Wollaars de uitzending.

Bij de SP is iets bijzonders aan de hand dat gedurende het tv-optreden van Marijnissen pijnlijk duidelijk wordt. De verschillende crisissen, zoals de zorg- of arbeidsmigratiecrisis, waar Nederland de laatste jaren tegenaan is gelopen, werden al jaren geleden aangestipt door de SP. Toch heeft ze dit geen extra zetels opgeleverd. Sterker nog: Deze verkiezingen zakken ze in de peilingen naar een dieptepunt van vier zetels.

SP-achterban
De uitzending van Nieuwsuur start positief met een statistiek vanuit de SP-achterban. Daarin komt naar voren dat 70% van de SP’ers Lilian Marijnissen de beste leider vind voor de SP. “Dit zijn pas mijn tweede tweede-Kamerverkiezingen en ik doe dat met overtuiging”, aldus de SP-lijsttrekker. Toch vertaalt deze interne steun zich niet in externe resultaten.

Marktwerking
“Er liggen veel politieke kansen voor de SP,” zo start Lilian haar betoog. De marktwerking in de zorg; Het reguleren van arbeidsmigratie; of het naar boven halen van het toeslagenaffaire; “Onze partij stipte dit al jaren aan,” gaat Marijnissen verder. Door deze politieke kansen ziet de lijsttrekker mogelijkheden binnen de coalitie. Zo ziet ze ministerposten voor ogen voor SP-leden Agnes Kant en Renske Leijten, en ziet ze zelf de post van Sociale Zaken en Volksgezondheid wel zitten.

Al jaren roept de SP om het terugdringen van de marktwerking in de zorg. Ze willen een Nationaal Zorgfonds, waardoor het eigen risico wordt afgeschaft. In een snelle rekensom van Nieuwsuur zal deze systeemwisseling zo’n 100 miljard euro gaan kosten. Dat er problemen binnen de marktwerking van de zorg zouden ontstaan, had de SP al jaren eerder voorspeld. Toch lijkt de oplossing die de SP aandraagt niet haalbaar, zo concludeert Wollaars.

“Het bijzondere is: in het land is die meerderheid er wel. Maar de afgelopen jaren was er een rechtse politiek die nog steeds, ondanks de mooie woorden, niet die beweging maakt naar het terugdringen van de marktwerking in de zorg”

Lilian Marijnissen – lijsttrekker SP

Toeslagenaffaire
SP-kamerlid Renske Leijten was samen met Pieter Omtzigt het gezicht van de toeslagenaffaire. Mede door deze onthulling viel het kabinet in 2022, maar leverde dit voor de SP geen zetelwinst op bij de verkiezingen die daarop volgde. Ze verloren zelfs vijf zetels. Volgens de lijsttrekker van de SP komt dit door bescheidenheid: “Dat moeten we duidelijker laten vallen. Mensen denken toch: als ik op de SP stem, gaan ze er dan wel voor, of wordt het toch weer de oppositie? We verzilveren niet genoeg de pijnpunten die de SP wel als eerste aanwijst.”

Wollaars vat de pijnlijke waarheid samen in een afsluitende vraag: “Hoe frustrerend is het om als SP over de perfecte analyses over het neoliberale beleid van de afgelopen 10-15 jaar te beschikken zonder gelooft te worden?” Waarop Marijnissen antwoord: “Het neoliberalisme is klaar, alleen moeten een paar partijen daar nog aan wennen. Als het aankomt op fundamentele veranderingen, dan zal de rol van een socialistische partij heel belangrijk zijn.”

De hele uitzending bekijken? Klik op deze link!

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...