PVV’er Gom van Strien aangesteld als verkenner

Gom van Strien is aangesteld als verkenner voor de formatie. Het Eerste Kamerlid zal de komende tijd met alle fractievoorzitters in gesprek gaan om te kijken waar de mogelijkheden liggen voor het vormen van een kabinet.  

Het initiatief voor het aandragen lag na de ruime verkiezingswinst bij de PVV. Het voorstel voor Van Strien kon rekenen op steun van bijna alle lijsttrekkers. Enkel Stephan van Baalen van Denk stemde tegen, zo meldt de NOS.

Van Strien is geen alom bekend figuur in de Nederlandse politiek. Verschillende media melden dat hij voor het grote publiek vrij onbekend is. Toch is Van Strien niet nieuw. Hij is al sinds 2011 lid van de PVV fractie in de Eerste Kamer. Sinds 2012 is hij ook de vicevoorzitter van de fractie. De keuze voor een lid van de Eerste Kamer is volgens De Volkskrant opmerkelijk. De Eerste Kamer nam recentelijk namelijk een motie aan dat de verkenner juist op afstand moest staan van de dagelijkse politiek.

Op 5 december zal Van Strien een verslag uitbrengen van de verschillende formatiemogelijkheden. Ook doet hij een voorstel over welke mogelijke samenwerking de grootste kans van slagen heeft. Op 6 december worden de nieuwe Tweede Kamerleden beëdigd. Daarna zal op 7 december worden gedebatteerd over de verkiezingsuitslag en het formatievoorstel van de verkenner, zo melde Kamervoorzitter Vera Bergkamp tijdens een persconferentie.  

Van Strien staat nog een flinke opgave te wachten. De formatie zal niet makkelijk worden. Niet alle partijen zijn bereid een samenwerking met de PVV aan te gaan. Zo vertelde VVD leider Yesilgöz eerder tegen de NOS dat haar partij heeft besloten niet het kabinet in te willen. Wel zou de partij een centrum rechts kabinet mogelijk steunen en optreden als gedoogpartner, aldus Yesilgöz. Wilders reageerde teleurgesteld op de beslissing van de VVD. “Het wordt er hierdoor niet makkelijker op. De formatie kan nu misschien wel maanden gaan duren”, vertelde hij de NOS.

Bron foto: ANP/ Sem van der Wal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...