Jos Baijens over activisme: ‘Ik moet wel oppassen dat ik mijn agenda niet leidend laat zijn’

Foto: Jos Baijens tijdens een demonstratie van Extinction Rebellion.

Iedereen voert gesprekken en discussies over zijn/haar stemkeuze. Studenten, maar ook docenten. Moet je als docent journalistiek objectief zijn omtrent de verkiezingen? En kan een journalist of docent lid zijn van een politieke partij of beweging? Fira Haanen en Marijn Donkers gaan in gesprek met docenten Jos Baijens en Nancy de Goeij.

De verkiezingen komen vaak aan bod tijdens de lessen. Zo ook in de les van Jos Baijens, docent eindredactie en taalbeheersing aan Fontys Journalistiek. Volgens Baijens mogen docenten hun meningen delen met studenten: “Het is goed dat de docent laat zien dat hij een mens is en aangeeft waar zijn voorkeuren liggen op het gebied van bijvoorbeeld cultuur, sport en politiek. Anders krijg je het idee dat iemand een geheime agenda heeft.”

Activisme

Naast docent is Baijens klimaatactivist, zo voert hij regelmatig actie voor Extinction Rebellion. “Ik moet mijn agenda altijd afwegen tegenover de agenda van het instituut waar ik voor werk. Ik moet wel oppassen dat ik mijn agenda daarin niet leidend laat zijn.” Baijens voegt hieraan toe dat de problemen rondom het klimaat alsmaar groeien en dat daar wel genoeg aandacht voor moet zijn.

Nancy de Goeij, teamleider propedeuse en docent ondernemerschap en innovatie, vindt dat docenten zo nu en dan wel activistisch mogen zijn voor de klas: “Als het relevant is en je een situatie wil duiden vanuit je eigen ervaring kan dat. Maar zodra jij iedere keer voor jouw parochie praat, maakt niet uit in welke situatie, kan dat niet. Dat je ergens voor staat is heel mooi, maar als het niet relevant is binnen het onderwijs moet jij je daarin wel weerhouden.”

Beide docenten willen de studenten van Fontys Journalistiek iets meegeven tijdens de verkiezingen. De oproep van De Goeij luidt: ‘ga stemmen!’. Baijens wil vooral de rol van de journalist tijdens de verkiezingen analyseren: “We besteden nu heel veel aandacht aan opiniepeilingen, dan heeft de journalistiek zelf een rol in wat het nieuws is.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...