Studentenregeerakkoord overhandigd aan kamerleden: ”We willen ervoor waken dat student en onderwijs het kind van de rekening worden”

Publicatiedatum:

Op 23 januari overhandigde het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) het Studentenregeerakkoord aan leden van de Tweede Kamer. In het regeerakkoord staan tien punten beschreven die volgens studenten nodig zijn om het hoger onderwijs te verbeteren en waar het nieuwe kabinet actie op moet ondernemen. De studentenorganisatie wil voorkomen dat studenten opnieuw pech hebben en de dupe zijn van verwachte bezuinigingen. Het ziet er hoopvol uit, onthult voorzitter Demi Janssen na de uitreiking.

De overhandiging van het akkoord ging goed; er was een mooie opkomst en op de tien punten werd enthousiast gereageerd, vertelt Janssen. Deze tien ‘formatiepunten’ zijn maatregelen die de organisatie zelf zou nemen als ze aan het roer zouden staan. Denk hierbij aan verplichte stagevergoeding, het behoud van de koopkrachtmaatregel op de basisbeurs en versterking van medezeggenschap voor studenten.

Op de zaken vooruit

Ook bij politici zijn deze punten niet onopgemerkt gebleven, vertelt Janssen: ’’We hebben gezien dat we zelfs een beetje op de zaken vooruitlopen. Op een aantal punten uit ons Studentenregeerakkoord zijn al stappen gezet tijdens de begrotingsbehandelingen afgelopen week.’’ Over het behoud van de koopkrachtmaatregel wordt binnenkort gestemd. Verder is er een motie ingediend om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een minimum wettelijke stagevergoeding, laat Janssen weten.

Onderwijs en studenten op de agenda

Afgelopen verkiezingen ging het niet veel over het onderwijs, maar tijdens de formatie hoopt het ISO studenten en onderwijs zo hoog mogelijk op de agenda te zetten. Bezuinigen op onderwijs is volgens de organisatie een no-go. ”We willen ervoor waken dat student en onderwijs het kind van de rekening worden’’, zegt Janssen. Volgens de voorzitter is een investering in het onderwijs, ook een investering in de maatschappij. ”De beleidskeuzes die nu gemaakt worden bepalen niet alleen het onderwijs van vandaag maar ook de positie van onze studenten en van onze samenleving in de toekomst ’’, concludeert Janssen.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...