Trumps ‘Truth Social’ maakt spectaculaire beursgang

Donald Trumps sociale mediaplatform ‘Truth Social’ heeft een spectaculair debuut gemaakt op de Amerikaanse aandelenbeurs. Na de opening schoot de waarde van de aandelen van het hard omhoog. Trump is grootaandeelhouder en zou miljarden kunnen verdienen. Iets waar hij gebaat bij is nu hij veroordeeld is in een fraudezaak en zijn campagnekas voor november ook nog wat extra geld kan gebruiken.

Het door Donald Trump opgerichte Truth Social heeft een beursgang gemaakt op de Amerikaanse aandelenbeurs. De waarde van moederbedrijf Trump Media & Technology Group (TMTG) schoot door de beursgang fors omhoog. Twee uur na de opening van de beurs was een aandeel zo’n 70 dollar waard, 40 procent meer dan startprijs van de aandelen. Het bedrijf van de voormalig president ging op een opmerkelijke manier naar de beurs. TMTG fuseerde namelijk met een lege beurshuls: Digital World Acquisition Corp. Een lege beurshuls is een beursgenoteerd bedrijf dat eigenlijk geen activiteiten heeft.

Het bedrijf wordt op een waarde van zo’n 9 miljard dollar geschat na de beursgang. Donald Trump is zelf eigenaar van 60 procent van de aandelen in het fusiebedrijf. Mocht hij zijn belang in het bedrijf verkopen, kan Trump dus miljarden verdienen. Trump mag echter zijn aandelen de eerste zes maanden niet verkopen. Dit verbod is vastgelegd in de statuten van het bedrijf. Echt bindend zijn deze statuten niet, want de directie bestaat uit getrouwen van Trump, waaronder zijn zoon Donald Jr.

Campagne en fraude

De beursgang is voordelig voor de portefeuille van de oud-president. Iets wat hij nu wel kan gebruiken. Trump werd namelijk veroordeelt voor fraude en kreeg een boete opgelegd van 454 miljoen dollar. Deze straf kreeg hij omdat hij in het verleden zijn financiële situatie rooskleuriger presenteerde dan het daadwerkelijk was. Op deze manier kon Trump leningen en verzekeringen met betere voorwaardes krijgen. De dwangsom werd maandag verlaagd naar 175 miljoen, omdat Trump de oorspronkelijke 454 miljoen dollar niet bij elkaar kon krijgen. Deze dwangsom moet binnen tien dagen betaald worden. Trump kan zijn aandelen dus niet gebruiken om deze dwangsom te betalen, tenzij de statuten worden aangepast.

Waar hij dit nieuw vergaarde vermogen wel voor kan gebruiken, is zijn presidentscampagne in november. Bloomberg publiceerde cijfers waaruit blijkt dat Democratische presidentskandidaat Joe Biden drie keer zoveel geld heeft voor zijn campagne als zijn concurrent Trump. Donaties aan het adres van de Republikeinse kandidaat stagneren, omdat donateurs bang zijn dat hun geld voornamelijk gaat naar het betalen van Trumps advocaten. Trump kan dus tegen de tijd dat de verkiezingen er aan komen zijn aandelen in Truth Social verkopen om zijn campagnekas te spekken.

Verbannen van Twitter

Trump richtte het sociale mediabedrijf op in februari 2022. Het platform was een manier om met zijn volgers te communiceren nadat hij in verbannen werd van Facebook en Twitter (inmiddels X). De oud-president werd van de sociale mediaplatforms verbannen omdat hij een rol zou hebben gehad bij de bestorming van het Capitool begin 2021. Hoeveel actieve gebruikers Truth Social heeft, maakt het bedrijf niet bekend. Uit berekening van CNN zouden er 5 miljoen mensen gebruik maken van het platform. Hiermee komt het platform niet in de buurt bij Tech giganten als Facebook (drie miljard), Tiktok (twee miljard) of X (550 miljoen).

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...