NSC wil nog niet onderhandelen met PVV over nieuw kabinet

Publicatiedatum:

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract (NSC) is nog niet bereid om te onderhandelen met de PVV. Omtzigt wil eerst duidelijkheid over wat Wilders bedoelt met de plannen die volgens de PVV-leider in de ijskast belanden. De NSC-voorman ziet nog steeds belemmeringen bij de PVV, met name met betrekking tot de rechtsstaat.

“Wij vinden het van belang dat de PVV eerst ondubbelzinnig aangeeft welke omstreden punten uit haar verkiezingsprogramma niet langer actueel zijn”, schrijft de NSC-lijsttrekker in zijn brief. Omtzigt liet al voor de verkiezingen weten dat hij niet met Wilders gaat onderhandelen vanwege de plannen die volgens hem tegen de rechtstaat ingaan.

Vier opties
Omtzigt ziet niets in de plannen voor een Nexit en het stopzetten van de steun aan Oekraïne, twee punten die staan in het verkiezingsprogramma van de PVV. De NSC-lijsttrekker wil dat twee informateurs met alle partijen over de inhoud gaat praten om te kijken welke problemen het nieuwe kabinet moet gaan aanpakken. Op die manier kan er vanuit de inhoud gekeken worden naar een meerderheidskabinet, minderheidskabinet, een extraparlementairkabinet of een zakenkabinet, zegt Omtzigt in de brief.

Wilders haalt via X uit naar Omtzigt en schrijft dat hij “Haagse spelletjes” speelt. “Dat is de oude bestuurscultuur en het machtsdenken van CDA 2.0”, schrijft de PVV-leider.

Woensdag werd de verkenningsfase afgetrapt met Ronald Plasterk. De nieuwe verkenner heeft gesproken met de lijsttrekkers van de grootste partijen Geert Wilders (PVV), Frans Timmermans (GL-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).

Vorm
Wilders heeft in het gesprek met Plasterk zijn voorkeur uitgesproken voor een coalitie tussen PVV, VVD, NSC en BBB. In welke vorm dat kabinet er komt, is voor Wilders nog geen uitgemaakte zaak. “Alles kan. Mijn voorkeur heeft een meerderheidskabinet”, zei Wilders.

Dilan Yeşilgöz herhaalde dat haar partij niet in een kabinet gaat stappen. Vanuit de Kamer een centrum-rechts kabinet gedogen blijft wel binnen de mogelijkheden, zei de VVD-leider tegen de verkenner. Na het zetelverlies van de liberalen besloot de fractie dat ze geen kabinet in willen.

Ondermijnen
Frans Timmermans heeft opnieuw duidelijk gemaakt dat zijn partij niet in een kabinet gaat stappen met de PVV. Daarnaast heeft Timmermans in een brief aan de verkenner geschreven dat een kabinet nooit mag bijdragen “aan het normaliseren, legitimeren of faciliteren van ideeën die de rechtsstaat ondermijnen”.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...