Nederlandse hulporganisaties in de startblokken, maar groen licht van Marokko blijft uit

Marokko weigert nog altijd hulp van Nederland, dat meldt de NOS. Het land ligt in puin door de verwoestende aardbeving die op de avond van 8 september het land trof. Nederlandse hulpverleners zijn gefrustreerd: “Wij hebben alles gedaan wat we konden, de politiek is nu aan zet”, aldus de persvoorlichter van USAR.NL, Jorg van Waardhuizen.

Door het hele Atlasgebergte kon de aardbeving met magnitude 6,8 gevoeld worden, de zwaarste ooit gemeten in het Noord-Afrikaanse land. Zeker 300.000 mensen zijn getroffen door de aardbeving en het dodental gaat richting de 2500. Ondertussen schieten Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Qatar, Israël, de Verenigde Arabische Emiraten en Tunesië te hulp. Terwijl Frankrijk, de VS en Nederland nog in de wachtrij staan, deze landen hebben eerst goedkeuring van de Marokkaanse regering nodig.

Gefrustreerde hulpinstanties

Iemand die dit probleem van dichtbij meemaakt is Jorg van Waardhuizen. Hij is werkzaam bij het Nederlandse Urban Search and Rescue Team (USAR.NL). Dit is een team van de Nederlandse overheid die wordt ingezet om overlevenden onder het puin vandaan te halen na bijvoorbeeld een aardbeving. “Wij zijn afgelopen zaterdag al begonnen met een pre-mobilisatie”, legt Van Waardhuizen uit. “Werknemers hebben al een voor-alarm gehad. De tassen staan al ingepakt en mensen hebben al contact gehad met werk en familie. We hebben zelfs al een verkenningsteam klaarstaan op Schiphol, die zouden direct met een lijnvlucht naar Marokko kunnen vertrekken. Maar daar heeft ons team wel toestemming voor nodig, en die krijgen we maar niet”.

“Wij hebben alles gedaan wat we konden, de politiek is nu aan zet”

Jorg van Waardhuizen, USAR.NL

Het afzien van de Marokkaanse regering zorgt voor flinke irritatie bij de Nederlandse hulpdiensten: “De eerste 72 uur na een ramp worden bij ons de ‘eerste gouden uren’ genoemd. Zo lang kan een mens ongeveer zonder water overleven onder het puin”, verteld Van Waardhuizen.  “De kans dat iemand het overleeft als je binnen die 72 uur uit het puin wordt gehaald, is nog vrij groot. Als die eerste cruciale dagen voorbij zijn, vragen wij onszelf hardop af: ‘Wat wordt dan onze rol nog?”

In de startblokken

Ook Unicef heeft last van de strenge, Marokkaanse regering: “Unicef werkt op een uitnodiging van een regering en een land, omdat we een VN-organisatie zijn. Dit betekent dat we nooit zomaar ergens naartoe kunnen vliegen, maar dit altijd doen in samenwerking met de overheid. In dit geval heeft de overheid van Marokko gemeld dat ze eerst zelf willen kijken wat er precies nodig is en dan pas vragen ze ons om officiële hulp te geven. Dat verzoek hebben ze nog niet gedaan” Zo vertelt Sabine de Jong, persvoorlichter van Unicef. Hoewel Unicef nog niet in actie mag komen, staan ze al in de startblokken: ‘’We weten uit ervaring precies wat voor hulp na een aardbeving nodig is. We slaan waterzuiveringstabletten, tentzeilen en school in a box in. Maar zolang wij geen groen licht van de Marokkaanse regering krijgen, kunnen we hier nog niks mee doen.”

Giro 6868

Gelukkig zijn er andere Nederlandse instanties die wel al kunnen helpen, zoals Het Rode Kruis. Persvoorlichter Iris van Deinse legt uit hoe dit kan: “Wij zijn een internationale organisatie, waardoor wij niet afhankelijk zijn van de regels die gelden voor overheidsinstanties. Daarbij hebben wij al lang goed contact met de Marokkaanse hulpinstantie: ‘De Rode Halve Maan’.  Al ons ingezamelde geld, ook wat we ophalen via de Giro 6868, gaat direct naar hen toe”.

Wil jij zelf ook iets doen? Je kunt doneren op Giro 6868 via de site van Het Rode Kruis.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...