Sobjanin herkozen als burgemeester van Moskou, verkiezingsopkomst laag

Sergey Sobjanin is herkozen als burgemeester van Moskou. Dat is gisteren bekend gemaakt. Hij heeft de burgemeestersverkiezingen gewonnen met 76,4 procent van de stemmen. Ook de geannexeerde gebieden in Oekraïne namen dit jaar deel aan de regionale verkiezingen. Poetins partij Verenigd Rusland behaalde daar een meerderheid van de stemmen.

In Moskou namen ongeveer 3,3 miljoen mensen deel aan de verkiezingen. Dat is zo’n 42,5 procent. Hiervan kwamen slechts 600 duizend mensen naar de stembureaus om op papier hun stem uit te brengen. De overige 2,7 miljoen stemmen zijn elektronisch ontvangen, aldus Olga Kirillova, hoofd van de Moskouse stadsverkiezingscommissie (IPCC), in een artikel van het Russische nieuwsplatform Interfax.

In April werd het aantal fysieke stembussen in Rusland flink verminderd. Zo verminderde het aantal stemlokalen in Moskou met zo’n 40 procent. Hierdoor zijn veel kiezers gedwongen om online te stemmen. Deze digitale stemmen zijn lastig te verifiëren. “Er was al geen transparantie, maar nu is het nog minder transparant”, vertelt Hans van Koningsbrugge, hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland.

Volgens het AD lag de opkomst in de geannexeerde gebieden rond de 75 procent. Dat ligt ruim boven de gemiddelde opkomst over heel Rusland, wat niet hoger kwam dan 43,5 procent. “Mensen worden gedwongen om te stemmen”, legt Van Koningsbrugge uit. “Als je bijvoorbeeld geen Russisch paspoort accepteert, krijg je bepaalde medicijnen niet. Als je wél een Russisch paspoort hebt, word je geacht om te stemmen.”

Dat er nu voor het eerst verkiezingen in de geannexeerde gebieden zijn gehouden, wil volgens Van Koningsbrugge niet zeggen dat er iets veranderd in het regime. Dit komt doordat er sprake is van schijnverkiezingen. “Alles is zo strak geregisseerd. Zowel in Rusland als in Oekraïne is er van échte verkiezingen geen sprake. Volgend jaar vinden de Russische presidentsverkiezingen weer plaats. Het is hoogstwaarschijnlijk dat Poetin deze zal winnen, ongeacht wat de mensen stemmen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...