Bridgebond verliest leden, maar ziet perspectief voor de toekomst

Publicatiedatum:

Utrecht – De Nederlandse bridgebond heeft sinds de coronapandemie 28.000 leden verloren. Dat komt neer op 23% van het totale aantal. Met het oog op de toekomst is dat natuurlijk verre van ideaal. De bond ziet dit ook en grijpt nu in.   

Nederland is een groot bridgeland. Na de Amerikaanse en de Franse bond heeft Nederland de grootste bond ter wereld met 92.000 leden. In de wereldranglijst is Nederland vier keer vertegenwoordigd binnen de top 20. Sinds de oprichting van de bond in 1930 was de sport, die van oorsprong veel door studenten werd gespeeld, al groot. Het is dan ook opvallend dat de bridgesport in Nederland na jaren van groei zo snel krimpt.  

Bridgen lag plat

Met het oog op de aankomende wereldwijde toernooien wordt dit wel een probleem. Immers bridget niet iedereen op zodanig hoog niveau dat ze Nederland kunnen vertegenwoordigen. Bridge heeft als imago dat het een sport is voor de oudere mensen, en dat heeft invloed op het dalende aantal leden. “Tijdens de coronapandemie konden de clubs niet bridgen, want bridge is natuurlijk een sport die je binnen beoefent. Dit zorgde ervoor dat de hele sport plat lag”, vertelt Berit van Dobbenburgh, directrice van de Nederlandse bridgebond. “Onze leden zaten ook nog eens in de risicogroep, aangezien de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse leden 74 jaar is. Het is dus vanzelfsprekend dat de mensen thuis gingen bridgen en in de gaten kregen dat dat ook een prima optie is.’’ 

Met het oog op de toekomst heeft de bond een 10-jarenplan opgesteld. Via een cursistenlidmaatschap ben je sinds 2022 meteen lid van de club en de bond. Dat was voorheen niet zo, en daarom duurde het langer voor de bond om te groeien. “We willen via deze manier laten zien dat iedereen die onze sport beoefent erbij hoort en wij er ook voor alle bridgers zijn”, besluit Van Dobbenburgh.  

Lees ook: Nieuw wereldrecord kloksimultaan dammen: ‘Ik train zelfs op Papendal’

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...