Xavi Simons lijkt vrij van druk en kent droomstart bij RB Leipzig

Xavi Simons (20) kent een droomstart bij RB Leipzig. Simons maakte deze zomer de stap van PSV naar de Bundesliga en begint voortvarend met drie doelpunten en vier assists in zijn eerste vier wedstrijden. Hij lijkt vrij van druk te voetballen. “Hij speelt met vertrouwen en is overtuigd van zichzelf”, vertelt Sander Janssen, redacteur van Voetbal International.  

De druk bij jonge talenten als Xavi Simons kan erg hoog zijn en kan zorgen voor grote problemen in iemands carrière. Een voorbeeld van een speler die meer moeite had met deze druk is Bojan Krkic. In de jeugdopleiding van FC Barcelona werd hij gezien als het grootste talent ooit. Hij zou zelfs nog beter zijn de Lionel Messi. “Hij speelde natuurlijk bij Barcelona en leek qua spel – en misschien zelfs qua uiterlijk – wel op hem. Die druk heeft er altijd wel opgestaan. Als je daar niet op voorbereid bent en niet goed begeleid wordt, ga je daaraan onderdoor”, vertelt Janssen. Bojan kreeg paniekaanvallen voor wedstrijden en kon daardoor soms niet voetballen. Het EK van 2008 – dat Spanje uiteindelijk won – liet hij om deze reden zelfs schieten.

Tegenwoordig beter begeleid

Bojan debuteerde in 2007 in het eerste van Barcelona. Volgens Janssen was er toen nog veel minder aandacht voor de druk die er bij komt kijken. “Tegenwoordig worden spelers al in de jeugd meer begeleid. Bojan kwam bijvoorbeeld bij Ajax zonder een woord Engels of Nederlands te spreken. Die sprak dagenlang niemand. Dat is wel moeilijk. Tegenwoordig is daar meer aandacht voor. Maar dat is ook een geldkwestie. FC Barcelona en Ajax kunnen daar meer geld in steken dan een FC Volendam’’, verklaart Janssen.

Te hoge verwachtingen

Soms worden talenten ook te snel omhoog geschreven. “Daarin is Hachim Mastour een goed voorbeeld. Dat was een sensatie in de jeugd en daarvan verwachtte men heel veel. Dat is er uiteindelijk nooit uitgekomen.”

Ook Xavi Simons lag in de jeugdopleiding al onder een vergrootglas. Op piepjonge leeftijd tekende hij al een contract bij kledingsponsor Nike. Volgens Janssen is het belangrijk om niet te hard van stapel te lopen. “Het is zeker een groot talent maar hij moet het nog steeds bewijzen. Hij is nu heel belangrijk in Leipzig maar ik wil het eerst nog maar eens zien in de Champions League. Het Nederlands elftal is ook nog wel een stap hoger, merk je. Daar is hij nog niet de man.’’

Omgang met druk verschilt per persoon

Uiteindelijk heeft ook iedere speler een andere persoonlijkheid, benadrukt Janssen. “Bojan is veel introverter. Xavi heeft altijd al wel vertrouwen gehad, hij is overtuigd van zichzelf.” Voor Bojan werd de druk te veel. Dat kostte de Spanjaard een veelbelovende voetbalcarrière. Xavi Simons lijkt minder last te hebben van de druk en bestormt de voetbaltop met zevenmijlslaarzen. Of die stormloop slaagt, moet echter nog maar blijken.

Lees ook: Bridgebond verliest leden, maar ziet perspectief voor de toekomst

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...