Eredivisie hervat met tijdelijke staking en vrieskou: ‘De ijspegels hangen aan je neus’

Foto: ANP/ Bart Stoutjesdijk

Na een pauze van drie weken is de winterstop voorbij. Juist in de week dat de bal weer is gaan rollen, zakte de tempratuur onder het vriespunt. De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en Heracles Almelo belemmerde het uiteindelijk niet. Heracles won met 1-2 waardoor de thuissupporters naast de kou een nederlaag getrakteerd kregen.

Waar in verschillende landen ervoor wordt gekozen om door te voetballen, ligt de Eredivisie traditiegetrouw een aantal weken stil. De winterstop is voor voetballers een periode om even bij te komen, maar supporters denken hier niet altijd hetzelfde over. RKC-fan Hans, gekleed in een fel gele winterjas, ziet nadelen van de verplichte onderbreking. “We hadden alle weekenden kunnen voetballen. Als er nu een periode van vorst komt, worden er wedstrijden afgelast. Dat vind ik jammer want dan moet het doordeweeks ingehaald worden. Als de winterstop niet nodig is, is het niet nodig. Dan moeten ze gewoon doorspelen, ze krijgen ook genoeg centen betaalt.”

De business lounge werd in de rust door verschillende supporters opgezocht voor een hapje en een drankje, maar ook om een moment aan de kou te ontsnappen. Tussen hen bevond zich Simon, een RKC-fan die wél voordelen ziet aan de winterstop, “Spelers kunnen bijkomen en veel fans gaan op vakantie. Ik denk dat het goed is dat er een periode zonder voetbal is. Ik ben wel blij dat het nu weer begint.”

‘Voor de zoveelste keer’
Genoten van het spel zullen de supporters van de ploeg uit Waalwijk in de eerste helft niet hebben gedaan. In een fase waarin de fans uit Almelo het thuispubliek overstemde, wist Heracles ook op voorsprong te komen. Uit een strafschop noteerde Emil Hansson de 0-1. De feestvreugde was van korte duur. RKC-aanvoerder Michiel Kramer zwaaide al met z’n armen vol onbegrip; door een voorwerp op het veld werd het duel tijdelijk gestaakt. Veel aanwezige fans verlieten snel hun stoeltje.

“Het is echt slecht dat dat gebeurd, het is voor niemand leuk”, vertelde Simon nog nagenietend van z’n nootjes. Ook de stadionspeaker van RKC veroordeelde het publiek hard toen de spelers terug op het veld verschenen. ‘Ik wil jullie ervoor de zoveelste keer op wijzen dat het niet toegestaan is om voorwerpen op het veld te gooien. Het schaadt onze mooie club’, waren de veelzeggende woorden. Ze bleken niet aan dovemans oren gericht, na de tijdelijke staking kon de wedstrijd volledig worden uitgespeeld.

Biertje drinken
Voor RKC begon de hervatting het best toen Kramer in de 53ste minuut de gelijkmaker scoorde vanaf elf meter. De enorme feestvreugde in het stadion hield niet lang stand. Slechts luttele minuten later was het weer aan Heracles. Mario Engels kopte de beslissende 1-2 binnen. Het uitvak en één gewaagde durfal tussen de Waalwijkers konden juichen. Heracles stijgt voorlopig naar plek twaalf. RKC blijft de nummer zestien van de competitie. “Het was koud, de ijspegels hangen aan je neus. Ik had gedacht dat het nog wel goed kwam. Helaas is het niet zo, ik drink nog wel een biertje. Dan is het weer een beetje goed”, besluit de goedlachse Hans.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...