Afrika Cup met ‘Nederlandse’ inbreng bij Ziggo Sport: ‘Wordt intensief gevolgd’

Foto: ANP/GERRIT VAN KEULEN

De Africa Cup of Nations, kortweg de Afrika Cup, gaat bijna van start. In Nederland is de editie van dit jaar te zien bij Ziggo Sport. Het is een verschuiving binnen de grote sportzenders. De voorgaande toernooien waren bij ESPN te aanschouwen, maar Ziggo Sport won nu de strijd om de rechten: “We proberen een zo breed mogelijk publiek te binden.”

Tijdens de Afrika Cup komen toplanden zoals Marokko, Senegal en Kameroen in actie. Daarnaast zijn er verschillende spelers met een Nederlandse roots of spelers van Eredivisieclubs aanwezig op het toernooi. Tabitha Laurey, woordvoerder van Ziggo Sport, verwacht spectaculair voetbal. “Er doen veel internationale sterren en grote namen uit de Nederlandse competitie mee.” Ramiz Zerrouki (Feyenoord, uitkomend voor Algerije), Yankuba Minteh (Feyenoord, uitkomend voor Gambia) en Ismael Saibari (PSV, uitkomend voor Marokko) zijn enkele voorbeelden.

De wereld van uitzendrechten is altijd dynamisch

– Maarten van Rooijen, ESPN

Concurrentie van nationale competities

Terwijl er zowel in Afrika als Azië (waar gelijktijdig de Azië Cup wordt gespeeld) gestreden wordt om de beste van het continent te zijn, lopen de Europese topcompetities door. Clubs zijn hierdoor langere tijd spelers kwijt en de kijker staat voor een keuze. Laurey: “We bieden voetballiefhebbers alle wedstrijden van de Afrika Cup aan. Dit doen wij via onze kanalen, waardoor wij de mogelijkheid hebben meerdere wedstrijden van verschillende competities tegelijkertijd uit te zenden.”

De kijker heeft een keuze en vanuit Ziggo Sport leeft de verwachting dat de Afrika Cup een succes wordt, maar is wel duidelijk dat niet alle duels kijkcijferkanonnen zijn. “Omdat de competitie door veel mensen in Nederland intensief gevolgd wordt, verwachten we dat de wedstrijden goed in de smaak zullen vallen bij onze kijkers. Zoals bij alle competities zullen de duels van de grote landen en landen met bekende sterren populairder zijn en meer kijkers trekken. Daarnaast hebben het tijdstip, de dag en het kanaal invloed op de kijkcijfers”, aldus Laurey.

ESPN neemt verlies

“De wereld van uitzendrechten is altijd dynamisch. We hadden graag dit jaar wederom verslag gedaan van de Afrika Cup, maar niet tegen elke prijs”, zo vertelt Maarten van Rooijen, woordvoerder van ESPN. Op de zender waren de afgelopen edities van het toernooi te zien. Dit keer viste ze achter het net. “Voor nu betekent dat voor de edities van 2024 en 2025 dat deze niet bij ESPN te zien zijn. Voor de periode daarna ligt alles weer open.” Het mislopen van de rechten wordt niet gecompenseerd met een ander toernooi als de Azië Cup. Van Rooijen: “Op dit moment ligt onze focus vooral op de hervatting van de Eredivisie, Keuken Kampioen Divisie en Azerion Vrouwen Eredivisie.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55