Europees Parlement debatteert over discriminatie en geweld na de kus van Rubiales

Publicatiedatum:

Het Europees Parlement vergadert over discriminatie en geweld in de sport naar aanleiding van de ontwikkelingen tijdens het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal. Lieselot Meelker, woordvoerder van NOC*NSF, ziet een forse stijging in meldingen van grensoverschrijdend gedrag. Reden voor het Europees Parlement om op 14 september in debat te gaan.

De Spaanse voetbalvrouwen kroonden zich eind augustus tot beste voetbalploeg van de wereld. Na afloop ging het echter maar over één moment: de zoen die de Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales gaf aan middenvelder Jenni Hermoso. Dat leidde vervolgens tot zijn aftreden als voorzitter. Het Europees Parlement kijkt nu hoe dit tegen kan worden gegaan.

Forse stijging

Lieselot Meelker geeft aan dat de hoeveelheid meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag fors zijn gestegen ten opzichte van afgelopen jaren. “Wij denken dat mensen zich toch tegengehouden voelen om meldingen te maken vanwege het grote gezag wat sommige sporters hebben. Als je je belaagd voelt door bijvoorbeeld een bondscoach, kun je dat eerder opkroppen uit angst voor de gevolgen.”

Het Centrum Veilige Sport Nederland strijdt nu voor een VOG-verplichting bij elke sportclub. Op dit moment heeft maar 25% van de Nederlandse sportclubs die verplichting bij het inschrijven van je lidmaatschap. “Veel clubs zijn bang dat een VOG een drempel is voor mensen om zich aan te melden. Het kan voelen als een aanval of dreigement. De verplichting kan het onderwerp juist makkelijker bespreekbaar maken.”

Meelker: “Ik vraag me wel af wat het Europees Parlement gaat toevoegen aan dit debat, aangezien het meer binnen de sportbonden ligt dan dat er regels vanuit overheden moeten komen.”

Lees ook: Golfwereld verbant rode broek, maar waar zie je die nog?

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...