Fotofinish verandert niks: Velzeboer en Poutsma allebei goud op de 500 meter

SEOUL – Shorttracksters Selma Poutsma en Xandra Velzeboer maakten het vandaag spannend bij de wereldbekerwedstrijden in ‘shorttrackmekka’ Seoul. De twee kwamen samen over de finish bij de 500 meter. Na de uitslag vliegen de hartsvriendinnen elkaar in de armen. Ze mogen samen op de hoogste trede stappen.

Het leek er dan eindelijk op dat Selma Poutsma haar eerste individuele gouden medaille ging veroveren. Toch werd het nog spannend richting het einde van de wedstrijd. Vanaf de start nam Poutsma de koppositie, de plek waar normaal gesproken Xandra Velzeboer huishoudt. Zij kon aan de binnenkant geen ruimte vinden voor haar versnelling en moest in de achtervolging richting Poutsma.  

In de laatste twee ronden zakte Poutsma verder terug, waardoor Velzeboer het gat kon dichten. De twee Nederlandse kwamen gelijktijdig over de streep: het werd een fotofinish, met precies dezelfde tijd als uitslag. En dus twee keer goud voor Nederland.

Poutsma en Velzeboer delen overwinning op 500 meter

Voor regerend wereldkampioene Velzeboer is het de derde overwinning van de vier wereldbekerontmoetingen op de kortste afstand. Eerder dit weekend pakte ze ook nog brons op de 1000 meter. Voor Poutsma is dit haar eerste individuele goud in de wereldbeker, nadat ze dit seizoen al drie keer tweede werd. Zo werd ze vorige week nog tweede achter Velzeboer.

Relayvrouwen laten opnieuw klasse zien

Een paar uur later was het opnieuw raak voor Poutsma en Velzeboer. Samen met Diede van Oorschot en veteraan Yara van Kerkhof stonden ze in de finale van de aflossing. Ze moesten het zonder Michelle Velzeboer doen, die door een val in de halve finale van de 1500 meter niet kon starten. Zo mocht de net 20-jarige Van Oorschot voor de tweede keer dit weekend een finale rijden. Zaterdag stond ze al knap in de finale van de 1500 meter.

Nederlandse shorttrackvrouwen winnen aflossing

Van Oorschot en Van Kerkhof kwamen op de tweede 1500 meter van het weekend niet verder dan de B-finale, maar als wereldkampioen op de aflossing sleepten ze de overwinning mee naar Nederland. Het verschil werd vooral gemaakt door Velzeboer, die met drie inhaalacties Nederland weer aan kop hielp en de Chinezen en Zuid-Koreanen in de slotfase van zich afschudde. Het is de derde overwinning van de Oranje-vrouwen op de 3000 meter aflossing van dit seizoen.

Na val tóch goud op gemengde aflossing

Het goud op de 500 meter was niet het eerste goud van het weekend voor de twee shorttracksters. Zo stond de gemengde aflossingsploeg met Jens van ’t Wout, Teun Boer, Poutsma en Velzeboer op zaterdag in de finale tegen onder meer shorttrackland Zuid-Korea. In het hol van de leeuw domineerden de Nederlanders de race tot in de laatste bocht, waar Jens van ’t Wout onderuit ging door afsnijden van de Koreaanse Park Ji-won. Na beraad van de scheidsrechters werd Zuid-Korea gediskwalificeerd en moest de wedstrijd opnieuw worden gereden. Tijdens de herstart – nu zonder Zuid-Korea – kwam de Nederlandse aflossingsploeg geen moment meer in de problemen en veroverde het goud. 

Gemengde aflossingsploeg wint na val tóch

Foto bron: EPA/Jeon Heon-Kyun

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...