Nog een dominant seizoen zal populariteit F1 niet goed doen 

Over iets meer dan een maand wordt het Formule 1-seizoen afgetrapt in Bahrein. Topfavoriet Max Verstappen zal zijn wereldtitel wederom gaan verdedigen. In 2022 en 2023 won de Nederlander met een grote voorsprong, nog een dominant seizoen zal de nodige gevolgen hebben voor de sport. 

Max Verstappen gaat na zijn succes in de afgelopen seizoenen ongetwijfeld als topfavoriet het nieuwe seizoen in. Ook omdat er dit seizoen geen grote veranderingen aan de auto’s worden doorgevoerd, dat zal in 2026 pas weer gebeuren. Nog een seizoen zonder echte spanning zal invloed gaan hebben op de populariteit, dat ziet ook Frank Woestenburg van Formule 1 Magazine: “We zien dat de interesse toeneemt in de aanloop naar het nieuwe seizoen, dat zien we onder andere aan de bezoekersaantallen online. Maar als na een aantal races blijkt dat er geen spanning in het kampioenschap zal zijn, zal de interesse weer afnemen. Gelukkig heeft de Formule 1 een loyale achterban, maar er zijn ook veel successupporters. Die zullen afhaken als er weinig spanning is.” 

Gevolgen al merkbaar 

Verstappen zette in 2023 een bizar seizoen neer, hij won 19 van de 22 races en verbrak meerdere records. Woestenburg vertelt dat hij tijdens vorig seizoen al enigszins een daling in populariteit merkte: “Toen tijdens de tweede seizoenshelft bleek dat de strijd al gestreden was, merkte we dat de verkoopcijfers van onze magazines tegenvielen. Zeker in vergelijking met het enorm spannende seizoen van 2021, toen gingen onze verkoopcijfers iedere keer door het dak. De eigenaren van de sport zeggen ook, dat het succes van Verstappen niet goed is voor de aantrekkingskracht van de sport.”  

Geen Nederlands fenomeen 

In de Formule 1 zijn meerdere periodes van dominantie geweest, zo won Lewis Hamilton tussen 2014 en 2020 6 wereldtitels. Ook de Duitser Michael Schumacher was met 5 titels op rij erg succesvol aan het begin van deze eeuw. Woestenburg merkt dat wat er in Nederland gebeurt, niet de eerste keer is in de geschiedenis: “In de succesvolle periode van Schumacher zag je een gelijk patroon als nu in Nederland. Ondanks dat Schumacher bijna iedere race met grote afstand won, nam de interesse af. Ik denk dus niet dat het een Nederlands fenomeen is.”  

Foto: ANP/Sem van der Wal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...