‘De Afrika Cup kan zeker worden vergeleken met de beleving van een Europees EK.’

Acht landen zitten nog in de strijd voor het Afrikaanse kampioenschap. Komend weekend zijn de kwartfinales van de Afrika Cup in Ivoorkust. Het is het grootste toernooi van Afrika, maar hoe leeft het daar? En is het te vergelijken met hoe het EK in Europa leeft? Arthur Renard, sportjournalist die op dit moment in Ivoorkust aanwezig is, geeft hier antwoord op.

De eerste wedstrijd van de Afrika Cup was op 13 januari. Ivoorkust, het land waar het toernooi wordt gehouden, mocht het spits afbijten en won met 2-0 van Guinee-Bissau. Komend weekend vinden de kwartfinales plaats. De favorieten van het toernooi, Senegal en Marokko, zijn al uitgeschakeld.

“Dat geeft echt een toernooigevoel wat ik ook al eerder heb ervaren op een EK.”

Arthur Renard

Toernooigevoel

Het toernooi leeft ontzettend in Ivoorkust. “De Afrika Cup kan zeker worden vergeleken met de beleving van een Europees EK. Hoe iedereen hier samen is, dat gevoel heb ik in Nederland ook altijd.”, vertelt Arthur Renard. “De belangstelling hier is super groot. Ik zat net in een taxi en elke taxichauffeur is voetbalgek. Maar ook overal op straat hebben mensen een shirt van Ivoorkust aan, ook als ze gewoon onderweg zijn naar werk. Dat geeft echt een toernooigevoel wat ik ook al eerder heb ervaren op een EK.”

Resellers

Veel toeristen lopen in Ivoorkust rond en zijn bezig met het voetbal, maar toch zijn de stadions vaak leeg. “Er zijn veel mensen die erbij zouden willen zijn, maar blijkbaar zijn veel kaartjes opgekocht door resellers. Die proberen het waarschijnlijk voor hoge prijzen te verkopen. Mensen zijn hier over het algemeen arm en kunnen dat niet betalen.”, aldus Renard. Niet alleen tijdens het toernooi maar ook daarna doet het wel iets voor het toerisme. “Ik zou zelf zeggen dat het daarna ook nog wat oplevert doordat de ervaring hier zo positief is. Mensen zijn vriendelijk en het is lekker weer waardoor je zo weer teruggaat.”

De kampioen

De vraag wie het toernooi gaat winnen leeft. Verschillende landen maken grote kans. “Elke keer worden de favorieten uitgeschakeld. Ik dacht eerst dat Senegal of Marokko zouden winnen, maar  die zijn al uitgeschakeld. Ergens denk ik Nigeria omdat die de beste indruk maken. Maar door de winst van Zuid-Afrika tegen Marokko heb ik in hen ook wel weer vertrouwen gekregen.”

De finale vindt plaats op 11 februari. Alle wedstrijden zijn ook in Nederland te bekijken via Ziggo Sport.

Foto: EPA/Legnan Koula

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...