OPINIE: WK voor clubs niet interessant genoeg: Rest van de wereld kan niet opboksen tegen Europese miljardenclubs

Publicatiedatum:

Fluminense won in de halve finale van het WK clubs van Al Ahly. Bron: EPA/ALI HAIDER

Een Europese miljardenclub die de Champions League (CL) wint, speelt tegen de winnaar van de Aziatische CL in de halve finale van het WK voor clubs. Is dat toernooi interessant genoeg als het in Nederland niet eens wordt uitgezonden op tv?

Vroeger waren sommige wedstrijden op de NOS te zien, maar sinds een paar jaar heeft geen enkele Nederlandse zender de rechten. Het toernooi bestaat sinds 2000 en vanaf 2005 wordt het in een knock-outfase gespeeld. In 2005 en 2006 won een Braziliaanse club. Vanaf 2007 won slechts een keer een niet-Europees team het toernooi. Dat verrast mij niet, want het niveau in Europa ligt een stuk hoger dan in de rest van de wereld.

Volgens de huidige opzet kunnen teams zich voor het WK kwalificeren door het hoofdtoernooi van hun eigen continentale voetbalbond te winnen. Manchester City won afgelopen seizoen de Champions League en kwalificeert zich daardoor. In de eerste ronde neemt de deelnemer uit het gastland het op tegen de CL-winnaar van Oceanië. Daarna stromen de anderen in, behalve de Europese club en de winnaar van Zuid-Amerika. Die stroomt in de halve finale pas in.

De andere deelnemers zijn: Urawa Red Diamonds uit Japan, Al-Ahly uit Egypte, Club Léon uit Mexico, Fluminense uit Brazilië, Auckland City uit Nieuw-Zeeland en Al-Ittihad uit Saudi-Arabië. Het laatste team plaatste zich doordat ze in het gastland zitten.

Is het voor de Europese voetballiefhebbers wel interessant genoeg? Ik kijk veel programma’s over voetbal, maar er wordt haast nooit gesproken over de wereldbeker voor clubs. Daarnaast heb ik nog geen wedstrijd gezien van het toernooi. Echter heb ik daar mijn best ook niet voor gedaan.

Topwedstrijd?

Ik kan me voorstellen dat men het niet interessant vindt. Als je ziet dat Manchester City tegen een Japanse club speelt, dan verwacht ik dat ze er misschien wel met dubbele cijfers overheen gaan. Of ze stellen een B- of misschien wel C-team op. Het is niet bepaald een topwedstrijd te noemen.

Vrijdag 22 december is de finale. Echter zijn tegelijkertijd ook wedstrijden in de Serie A en in de Premier league. Als ik moet kiezen tussen Aston Villa – Sheffield United en de finale van het WK clubs, kies ik voor het eerste.

Spectaculair hoogtepunt

Maar voor de voetballiefhebbers uit andere continenten denk ik dat het wel speciaal is. Als een in verhouding kleine club als Urawa Red Diamonds tegen het grote City speelt, zal dat best als bijzonder voelen. Een centrale verdediger die misschien wel tegen de beste spits van de wereld Erling Haaland komt te staan, lijkt mij voor die verdediger een hoogtepunt. Ook de supporters van de club zullen het ongetwijfeld spectaculair vinden dat hun club tegen een club speelt die vorig jaar kampioen werd en de beker en CL won.

Overigens zijn de wedstrijden van het toernooi wel te zien op de website van de FIFA. Je moet dan een account aanmaken en dan kun je de wedstrijden gratis kijken.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...