Oranjeleeuwinnen geven voorsprong weg en verliezen op Wembley

Lang gaan de Oranjeleeuwinnen aan de leiding, maar toch blijkt Engeland te sterk. In Wembley Stadium in London wordt het 3-2.

Voor beide ploegen is het een belangrijke avond. Het is de vijfde en daarmee een na laatste wedstrijd in de Nations League. De winnaar van de poule gaat door naar de Finals waar een ticket voor de Olympische Spelen te behalen is. Nederland leidt de poule en kan zich bij een overwinning verzekeren van groepswinst. Daarvoor moet België dan wel punten laten liggen tegen Schotland. Ook zij nemen het vanavond tegen elkaar op. Engeland moet winnen om überhaupt nog kans te maken op groepswinst en dus een ticket voor de Olympische Spelen.

De wedstrijd begint moeizaam. Engeland zet druk en de Nederlandse vrouwen ogen onrustig. In de 11de minuut ontsnappen de Leeuwinnen ternauwernood aan de 1-0. Keepster Van Domselaar weet de bal nog net uit het doel te tikken. Engeland hoort een hoekschop te krijgen, maar deze wordt niet gegeven. Juist op dat moment weet Nederland de wedstrijd om te draaien. Lineth Beerensteyn maakt de 0-1. Een deuk in het vertrouwen van de Engelse vrouwen en een boost voor Oranje.

Ruim een kwartier later is het weer raak. Opnieuw is het Beerensteyn die de bal vlak voor het Engelse strafschopgebied weet te veroveren. Dankzij een hard shot op doel en een fout van de Engelse keepster staat het 0-2. Met deze stand gaan de Leeuwinnen de rust in.

De tweede helft begint met wissels. Jackie Groenen valt geblesseerd uit en wordt vervangen door Damaris Egurrola. Ook aan de kant van Engeland wordt er gewisseld.  Beth Mead maakt haar rentree nadat ze lang was uitgeschakeld door een kruisband blessure. De Engelse vrouwen moeten alles op alles zetten op nog met minimaal twee punten verschil te winnen. Alleen dan kunnen zij groepswinnaar worden. De Engelse blijven druk zetten en Nederland heeft het moeilijk.

In de 58ste minuut is het raak, Engeland komt op 1-2. Vrijwel meteen daarna komt de tweede klap. Opnieuw krijgt Nederland een tegendoelpunt, het staat 2-2. De voorsprong is weg en de wedstrijd ligt weer helemaal open. De druk blijft hoog en de Leeuwinnen weten zich niet echt te herpakken. Lang lijkt de wedstrijd in gelijkspel te eindigen. Totdat de extra tijd aanbreekt en de Engelse middenvelder Ella Toone weet te beslissen, 3-2.

Ondanks de nederlaag is er nog geen man overboord. Nederland en Engeland komen qua punten op gelijke hoogte. Echter hebben de Leeuwinnen een hoger doelsaldo. België speelt gelijk tegen Schotland en komt hiermee op een derde plaats. Met nog één wedstrijd te spelen is het doel de Oranjevrouwen duidelijk: de laatste wedstrijd tegen België winnen, het liefst met hoge cijfers.

Bron foto: ANP/Gerrit van Keulen