Ajax leidt nederlaag na onstuimige confrontatie met Marseille

In een spectaculaire match tussen Marseille en Ajax werd er niet op doelpunten bezuinigd. Zeven treffers, penaltytwisten en een rode kaart vormden de ingrediënten van een imposant duel.

De wedstrijd begint met Marseille die aftrapt en direct hoge druk zet. Dit werpt dan ook snel zijn vruchten af. Na acht minuten spelen weten de Fransen op voorsprong te komen door een strafschop die genomen wordt door Aubemeyang. De lichte duw in de rug van Sarr heeft 1-0 als gevolg.

Ajax moet nu reageren en doet dat meteen. In de 9e minuut, amper 20 seconden na de aftrap, brengt Rensch met een lange bal Brobbey in positie, die hiervan weet te profiteren. Het staat gelijk, 1-1. Ajax zet de druk voort met Forbs en Brobbey die kansen creëren.

In de 26e minuut krijgt Marseille een nieuwe corner, de vierde in 25 minuten. Clauss trapt en Mbemba die volledig vrij komt, kopt de bal het doel in. Marseille leidt nu met 2-1. Ondanks dat een gelijkspel al genoeg is voor de Fransen jaagt het elftal op de winst.

Ajax blijft niet achter en reageert snel op de achterstand. In de 28e minuut combineren Bergwijn en Berghuis, wat leidt tot een doelpunt van Brobbey. Het staat weer gelijk, 2-2. De spits die de afgelopen wedstrijden uit heeft moeten zitten, laat zien dat hij in vorm is.

De eerste helft eindigt met beide teams die elkaars zwakke plekken hebben blootgelegd. De ploegen gaan aan de thee met een stand van 2-2.

ANP OLAF KRAAK

Marseille begint sterk in de tweede helft. Clauss krijgt veel ruimte en geeft de bal door aan Aubemyang, die op spectaculaire wijze scoort met een omhaal. Marseille leidt opnieuw, met 3-2 in de 47e minuut.

Waar de Amsterdammers hopen op een nieuwe snelle reactie, wordt het Ajax alleen nog maar lastiger gemaakt door Steven Berghuis. Hij krijgt halverwege de tweede helft na ingrijpen van de VAR rood voor een tackle op Joaquín Correa. Ajax moet verder met 10 spelers.

Ajax mist kansen, maar Akpom komt in de 68e minuut van de bank en kopt een voorzet binnen. Voor de derde keer deze wedstrijd weten de Amsterdammers gelijk te maken: 3-3 Met nog 10 minuten te spelen in de reguliere speeltijd lijkt er weer leven in het spel te komen.

De verlenging bedraagt zes minuten en door een knullige actie van doelman Diant Ramaj wordt er opnieuw een strafschop gegeven. Aubameyang neemt de penalty: een kopie van de eerste penalty. Het lijkt nu toch echt afgelopen voor Ajax. Het is feest in Marseille.

Ajax verliest met 4-3. Beide teams hebben een zware wedstrijd gespeeld met prachtige goals en veel wendingen. Marseille behoudt zijn nummer 1 positie in de Europa League en Ajax zal verder moeten strijden in de Conference League.