PSV deelt dreun uit in topper, gat met Feyenoord tien punten

PSV sluit de topper in de Kuip winnend af: 1-2. Na een weinig enerverende en slordige eerste helft, barstte het spektakel los in de tweede 45 minuten. Ismael Saibari opende de score voor de Eindhovenaren in 65e minuut na een prachtige steekpass van Johan Bakayoko. De ban was gebroken, want drie minuten later knikte man of the match Olivier Boscagli ook de 0-2 binnen vanuit een corner van Joey Veerman. Hoewel Luuk de Jong in de aanloop naar de corner mogelijk buitenspel stond, kon de VAR hier niets meer aan veranderen.

Een kopbal van Dávid Hancko in de 80e minuut was de havenclubs hoop op de aansluitingstreffer, maar hij zag zijn poging op de lat uiteenspatten. Nog geen minuut later wist PSV-keeper Walter Benitez een zondagsschot van Santiago Giménez niet goed te verwerken en liet de bal via zijn hand het doel in verdwijnen. De Kuip ontplofte en er was weer hoop op een positief resultaat. Zo ver kwam het echter niet, Feyenoord wist geen vuist meer te maken. Door het verlies is het gat tussen Feyenoord en PSV vergroot naar tien punten.

Details in Rotterdam-Zuid

Peter Bosz was dan ook zeer tevreden over wat zijn ploeg in Rotterdam-Zuid heeft laten zien. ‘’Ik vond dat het een gelijk opgaande strijd was met twee ploegen die dezelfde strijdwijze hadden. In de rust zei ik tegen de jongens dat deze wedstrijd op de details beslist zou gaan worden. En ja, wij waren dan de gelukkigen die als eerste scoorden en gelijk eroverheen de tweede maakte”, vertelde Bosz voor de camera’s van ESPN. ‘’Ik weet ook niet of deze wedstrijd een winnaar verdiende, maar als dat zo is, dan waren wij daar de gelukkigste in.’’

Arne Slot trekt een gelijkwaardige conclusie. Hij zag een evenwichtige strijd met fases van dominantie van beide kanten. ‘’Ik denk dat in de fase voorafgaand aan de 1-2, PSV ook naar een grotere score had uit kunnen lopen.” Buiten die fase vond Slot dat zijn elftal kansen had op meer en dat misschien zelfs wel verdiende. ‘’Ook na de 1-2 zijn we een aantal keer dreigend in hun 16 geweest. Vorig jaar viel die in 96e minuut en nu had ie ook kunnen vallen, maar dat gebeurde niet’’

Records

Na een belangrijke goal in Sevilla, die de doordeweekse comeback in de Champions League inleidde, was Ismael Saibari weer belangrijk met de openingstreffer. Toch lieten de PSV’ers het succes van afgelopen week niet naar hun hoofd stijgen, zo weet de Marokkaans international te melden. ‘’We houden elkaar scherp, we zijn er nog lang niet. Dat we door zijn in Europa is mooi. Als we drie wedstrijden in de competitie verliezen, sta je nog maar één punt voor. Het is voetbal, alles kan gebeuren. Drie taaie wedstrijden in een week gehad en allemaal gewonnen, dat is wel lekker’’

De laatste keer dat een team op het hoogste niveau in Nederland na veertien wedstrijden een gat van tien punten had geslagen was in 1987/1988. Ook toen was het PSV die de kar trok en maar liefst de eerste zeventien wedstrijden van het seizoen wist te winnen. PSV zou later dat jaar de enige Champions League in haar geschiedenis winnen. Bosz: ‘’We hebben een ongelofelijke reeks van veertien wedstrijden neergezet. Dit is wel een héél goede groep. Ik heb de jongens ook heel eerlijk verteld dat dit de beste groep is waar ik ooit mee samengewerkt heb. Compleet soeverein.’’

Slot erkent momenteel zijn meerdere in de club uit de Lichtstad. ‘’Als je kijkt naar hoe PSV zich dit seizoen presenteert en wij, dan is tien punten veel. Dan is het wel duidelijk dat zij hun wedstrijden makkelijker winnen en ook terecht staan waar ze staan. Wij moeten keihard vechten voor plek twee, want die staan naast ons of boven ons. Dus dan hoeven wij op dit moment even helemaal niet naar plek één te kijken.’’