Red Bull Racing in crisis: een hecht team dat dreigt uit elkaar te vallen 

Formule 1- Na onafhankelijk onderzoek is Red Bull Racing-baas Christian Horner vrijgesproken van grensoverschrijdend gedrag. Maar dat brengt nog niet de rust terug binnen het team. Er is kritiek vanuit verschillende experts op de missende transparantie en de tweedeling in het team. Ook zijn er een heleboel geruchten over de toekomst van het team van drievoudig wereldkampioen Max Verstappen.   

Vanaf februari 2024 lag Christian Horner onder het vergrootglas. Horner werd onderzocht voor aantijgingen van grensoverschrijdend gedrag in de richting van een vrouwelijke collega. Het onderzoek werd gehouden vanuit Red Bulls initiatief, maar door een onafhankelijke advocaat. De teambaas werd vrijgesproken van de aantijgingen.  

Tijdens het onderzoek heeft Red Bull Racing zich niet uitgesproken op sociale media of in het nieuws. Hier kwam veel kritiek op vanuit sociale media; ‘’Why hiding (again) any (means all) evidence?“ tweet @NiceGuyFulKebab op X.    

Volgens Tom Compaijen, eigenaar van Compaijen crisismanagement & communicatie, heeft het niet uitbrengen van een statement te maken met verantwoordelijkheid nemen als bedrijf. ‘’Alleen bij mij voelt het wel een beetje, alsof ze denken, het waait wel over. Ik denk dat dat niet handig is, die strategie. Je moet de crisis claimen, je moet het ownen, je moet het naar je toe trekken’’, aldus Compaijen.  

Horner is de teambaas en CEO van Red Bull Racing en bestuurd 1600 medewerkers en beslist over alles binnen het team. ‘’Zelfs over wie wel of geen interview krijgt’’, vertelt André Venema, hoofdredacteur van Formule 1 Magazine. ‘’Maar hij is gewoon de overkoepelende chef de equipe, die uiteindelijk het slotwoord heeft’’, aldus Venema.  

Horner heeft dus veel macht en controle over het team. Wat de beschuldiging van controlerend gedrag zou verklaren, volgens Henriëtte Wijnen, agressie- en conflictexpert bij Your Save Workspace. Horner wordt in de paddock dan ook niet voor niets Mr. Perfect genoemd, vanwege zijn controle fascinatie. ‘’Wat ik me kan voorstellen is dat hij medewerkers, zijn teamleden, heel erg bovenop heeft gezeten, van alle controle houden. En zijn medewerkers dus geen autonomie heeft gegeven of onvoldoende vrijheid’’, vertelt Wijnen. ‘’Dat ik me ook kan voorstellen dat als je zo in de controle zit, dat medewerkers dan misschien ook niks durven te zeggen of niet zo snel iets tegenspreken.’’ 

”… Je moet de crisis claimen, je moet het ownen, je moet het naar je toetrekken.’’ 

Twee kampen bij Red Bull 

Door het onderzoek rammelt het in het team van de drievoudig wereldkampioen Max Verstappen. In Red Bull is een verdeling in de aandeelhouders; ‘‘Je hebt de Thaise entiteiten, de groot aandeelhouder die heeft 51% van de stemmen’’, vertelt Venema. Zij willen graag Horner als teambaas bij het team houden. De Thai zorgen ervoor dat de teambaas bij Red Bull Racing blijft, want tegenover hen staat de Oostenrijkse tak. Zij hadden het persbericht over Horners ontslag al geschreven.  

Meer onrust en geruchten 

Horner zegt dat het team nog nooit zo hecht is geweest als nu. Maar volgens Jos Verstappen, vader van Max Verstappen is er een scheiding te voelen in het team. ‘‘Het team dreigt uit elkaar te vallen. Het kan niet zo doorgaan. Het zal ooit ontploffen. Horner speelt het slachtoffer, terwijl hij juist de veroorzaker is van de problemen.’’ Vertelt Jos Verstappen aan de Daily Mail. Verstappen senior wil dat Horner opstapt en zegt dat de onrust zal blijven zolang hij blijft zitten.  

Kort na de uitslag van het onderzoek werd een anonieme e-mail gestuurd naar journalisten, teambazen en bestuurders in de Formule 1. In de e-mail werden foto’s van WhatsApp-gesprekken verstuurd tussen Horner en de vrouw die hem heeft aangeklaagd. De authenticiteit van deze berichten is nog niet bekend.  

Ook zijn er geruchten dat de Verstappens in gesprek zijn met Mercedes. Maar hier is nog niks over naar buiten gebracht door Red Bull Racing.  

Uitgelichte foto: ANP/ Sem van der Wal

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...